Mi folyik a magyar bankokban? Ez állhat a késlekedő kamatcsökkentés mögött

Pénzcentrum2023. május 7. 15:56

Nagyobb a magyar bankok állami terhe, mint a bérköltségeik - jelentette ki Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke. A szakember szerint a hitelportfólió ellenálló, a bankszektor pedig stabil, a nem teljesítő hitelek aránya stagnál.

Már nagyobb a bankok állami terhe, mint a teljes bérköltsége, de mindent összevetve a magyar bankrendszer stabil, és köszöni, jól van, igaz, lehetne sokkal jobban is – mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciáján az állami terhekre utalva.

A szakember ugyanakkor kijelentette, az MNB számai azt bizonyítják, hogy Magyarországot nem érintik a nemzetközi banki turbulenciák, 2008-hoz képest most sokkal jobb a helyzet, ez látszik például a hitel/betét mutatóból, ami 152%-ról 71%-ra esett.

Hozzátette: az inflációs helyzet nem igazán kedvező, az ár-bér spirál, a gyenge forintárfolyam árakba való beépülése, a lakossági devizabetét arányának növekedése, valamint az egyes iparágak euróra való áttérése további aggodalomra ad okot, a monetáris politikának sokkal nagyobb kihívással kell szembenéznie. Jelasity Radován felhívta a figyelmet, hogy a hitelportfólió ellenálló, a bankszektor pedig stabil, a nem teljesítő hitelek aránya stagnál.

2022-ben az állami terhek az MNB számításai szerint összesen 448 milliárd forintos mínuszt jelentettek a bankrendszernek, a legnagyobb tétel ebből a 226 milliárdos extraprofitadó és a 195 milliárdos kamatstop volt, ezzel már több extra adót fizet a bankszektor, mint a teljes bérköltsége

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- húzta alá az elnök. A kamatcsökkentés kapcsán arról beszélt: a bankok jövedelmezősége csak késéssel követi, a terhei változásai viszont jelentős késéssel fogják

Címkék:
hitel, mnb, adó, különadó, bankszövetség, bankok, kamatcsökkentés, bankszektor, hitelek, magyar bankok, kamatstop,