Nagy döntésre szánhatta el magát az MNB: végre jöhet a kamatcsökkentés?

Pénzcentrum2023. április 19. 09:33

Akár már a jövő héten csökkenésnek indulhatnak a banki kamatok, mert sokat javult a hangulat a nemzetközi gazdaságban és a pénzpiacon, így a Magyar Nemzeti Bank is pozitívan reagálhat.

A Monetáris Tanács jövő heti ülésén akár jelentős mértékű kamatcsökkentést is végrehajthat, vagyis végre csökkenhetnek a törlesztők és a banki termékek kamatai is  - ez derült ki Virág Barnabás, az MNB alelnökének szavaiból egy Világgazdaságnak adott interjúban. Virág megjegyezte, hogy a magyar gazdaság szélsőséges kockázati forgatókönyvei már kiárazódtak, ezért lehetőség nyílik a kamatfolyosó felső szélének csökkentésére.

Az MNB alelnöke elmondta azt is, hogy a világgazdasággal kapcsolatos előrejelzések, amelyeket a jegybank adott, mind helytállónak bizonyultak, vagyis Magyarországon is adottak a feltételei annak, hogy valóban el lehessen érni az év végére az egy számjegyű inflációt. VIrág Barnabás a kamatokról azt mondta: a tavaly őszi feltételekre reagálva az egynapos betéti gyorstender kamatának emelése mellett extrém széles kamatfolyosót alakított ki a jegyban, de a nemzetközi befektetői hangulat sokat javult azóta. 

A szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódtak, nincs már szükség ilyen nagy mértékű mozgástér fenntartására, így a kamatfolyosó felső szélének jelentősebb szűkítéséről a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés is születhet

- mondta erről a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Címkék:
hitel, alapkamat, jegybank, bank, magyarország, nemzetközi, kamatcsökkentés, tanács, hitelkamat, magyar nemzeti bank,