Jöhet a változás a CSOK-szabályozásban: bővül a településlista is?

Pénzcentrum2023. április 14. 08:28

A tegnapi napon társadalmi egyeztetésre átadott kormányrendelet tervezet értelmében módosulhatnak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bizonyos feltételei - írja a Bankmonitor. A támogatás összege és a főbb elvárások nem módosulnak, inkább apró változásokról van szó, de sok igénylőt érinthet.

Az egyik változás, hogy nem kell minden esetben a támogatással érintett ingatlanba bejelentkezni. Eddig a támogatott személyek vállalták, hogy 90 napon belül az érintett ingatlanban lakóhelyet létesítenek és az adott ingatlanban él legalább 10 éven keresztül. A tervezet szerint mentességet kaphatnak a támogatott személy gyermekei abban az esetben, ha tanulmányaik miatt átmenetileg nem a támogatott ingatlanban laknak, a támogatott személy és gyermekei, amennyiben térítésmentesen kapott szolgálati lakásban élnek a munkaviszony fennállása alatt.

A másik változás, hogy nem kell a beköltözést a bank felé igazolni a tervezet szerint. Ezt a tényt a jövőben a Kincstár fogja ellenőrizni, ő értesíti a feltétel megsértéséről a kormányhivatalt. A tervezet alapján ezen változtatás kizárólag az új igénylésekre lesz érvényes, a korábban felvett támogatások esetében még a régi, szerződésben is rögzített feltételeket kellene követni.

Változás továbbá, hogy a CSOK igénylését követően is bejelenthetjük cégünket a támogatásból szerzett ingatlanba. A tervezet alapján a támogatással érintett ingatlan a kedvezmény folyósítását követően is bejelenthető egyéni vállalkozásunk, többségi tulajdonban lévő társas vállalkozásunk – kivéve részvénytársaság – székhelyeként. Feltétel azonban, hogy a kérdéses vállalkozás alapítása, többségi tulajdonrészének megszerzése a támogatás folyósítását követően történjen meg.

Az új tervezet szerint továbbá

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • meghosszabbodhat a vállalt gyermekek megszületésének bejelentési határideje,
  • a korszerűsítési munkálatok határideje,
  • és a határidő lejárta előtt a korszerűsítési munkálatok, vagy azok költségvetése egyszer módosíthatók,
  • valamint egyszer módosíthatják a bővítési munkálatokat.

A lap szerint bővülhet a preferált kistepelülések listája is. Az emelt összegű Falusi CSOK-ot csak úgynevezett preferált kistelepüléseken fekvő ingatlanok esetében lehet kihasználni: erre a listára kerülhet fel a csongrád-csanádi Tömörkény.

Címkék:
hitel, támogatás, változás, csok, tervezet, feltétel, családok otthonteremtési kedvezménye, rendelet, falusi csok, otthonteremtési program,