Változtatna a kormány a babaváró kölcsön igénylésén: ez rengeteg magyart érinthet

Portfolio2023. március 20. 13:10

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a rendelettervezetet, amely a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás egyes szabályain, határidőin lazítana - írja a Portfolio. A tervezet az otthonfelújítási támogatás megszüntetéséből adódó adminisztrációs terheket enyhítené, illetve rugalmasabbá tenné a babaváró igénybevételét. Az új szabályoknak elvileg nem lesz költségvetési hatása, elsősorban a gyakorlati tapasztalatokat építenék be az adminisztratív folyamatokba. 

A tartalmi összefoglaló szerint a babaváró kölcsönkonstrukció esetében szükséges néhány, az igénybevétel folyamatát egyszerűsítő, az egyéni élethelyzetek figyelembevételét megkönnyítő módosítás végrehajtása - írja a lap. Az előterjesztés az otthonfelújítási támogatás, valamint a babaváró támogatás feltételrendszerében szükséges változtatásokra tesz javaslatot. 

Alapvetően háromfajta változtatást tervez a kormány a szabályokon:

  • Az előterjesztés egyrészt a babaváró támogatás egyes igényérvényesítési határidői 60-ról 180 napra történő meghosszabbításáról rendelkezik visszamenőlegesen is, azaz az ügyintézés során egyes dokumentumok bemutatására, igénylések benyújtására adnak ezzel több időt.
  • Másrészt a rendelet az otthonfelújítási támogatás esetében lehetővé teszi, hogy a 2022 végén - azaz az igénylési véghatáridő lejártát megelőzően - kérelmet benyújtók és elutasításban részesülők ne kerülhessenek rosszabb helyzetbe, mint akik még jóval a határidő előtt nyújtották be kérelmüket s így mulasztásukat orvosolva újra beadhatták azt. Így lehetőség nyílik az elutasított kérelmek egy bizonyos köre bírálatának újbóli megnyitására és a mulasztások utólagos orvoslására (köztartozás, 1 éves bentlakási kötelezettség nem teljesülése esetén), eltérve a jogosultsági feltételeknek a kérelem benyújtásakori teljesülésének főszabályi követelményétől (a még elbírálás alatt lévő ügyekre is kiterjedően).
  • Mindemellett az elektronikus formában benyújtott igénylések esetén az elbírálási határidőt egy alkalommal 45 nappal meghosszabbíthatják (ennek oka, hogy az otthonfelújítási támogatások igénylését sokan a támogatás benyújtásának utolsó határideje előtt nem sokkal adták be, az így beérkezett nagy mennyiségű igénylést pedig nem tudta időben feldolgozni a MÁK)

- írták.

Címkék:
hitel, kormány, támogatás, kölcsön, igénylés, családtámogatás, köztartozás, babaváró, otthonfelújítás, otthonfelújítási támogatás,