Nem csak szja-mentességet kaphatnak a 30 év alatti anyák: ezt is elengedi nekik az állam 2023-ban

Pénzcentrum2022. december 29. 10:44

A tegnap megjelent Magyar Közlönyben található friss rendelet szerint a 30 év alatti tanuló és friss diplomás nők nemcsak szja-mentességet, de teljes diákhitel-elengedést is kaphatnak, ha gyereket szülnek vagy örökbe fogadnak.

Hornung Ágnes az M1-en beszélt arról, hogy 2023. január 1-től a diákhitellel rendelkező nőknek, amennyiben még a tanulmányaik alatt vagy annak befejezését követő két éven belül gyermeket szülnek, elengedik a teljes diákhitel-tartozásukat. Az államtitkár az új családtámogatási elemek közül beszélt a 30 év alatti anyák szja-mentességéről is. Az új intézkedés szerint azok a nők, akik 30 éves koruk alatt szülnek vagy fogadnak örökbe gyereket - független attól, hogy házasságban élnek, hajadonok vagy elváltak - az átlagbér erejéig szja-mentességet kapnak, amely a magzat 12 hetes korától igényelhető annak az évnek a végéig, amíg az anya betölti a 30 éves kort. 

Hornung Ágnes az új intézkedések közül arra is kitért, hogy a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelő családok januártól az eddigi kedvezményeken felül további 10 ezer forintos adókedvezményt vehetnek igénybe, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz.

Elengedik a 30 év alatti anyák diákhitel-tartozását

A Kormány 595/2022. (XII. 28.) kormányrendelete egyes családpolitikai intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról első pontja módosítja a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendeletet. 1. §-a értelmében A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet 18/A. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

(1a) Ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül, ha a gyermektámogatás iránti kérelmét – a Diákhitel szervezet által e célra rendszeresített nyomtatványon – a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja a Diákhitel szervezethez. A kérelem tartalmazza az igénylő 16/A. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott hozzájárulását, vagy a hitelfelvevő nő csatolja a kérelemhez a 16/A. § (4) bekezdés b) pontjában meghatározott dokumentumokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vagyis a 30 év alatti diákhitellel rendelkező nők tartozása támogatássá alakul, vagyis elengedik, ha gyermeket vállal. A rendelet hatálybalépését követően született vagy örökbefogadott gyermek vagy halvaszületett magzat esetén is alkalmazható.

Címkék:
hitel, szja, diákhitel, támogatás, gyermek, anya, nők, rendelet, diákhitel központ, anyák, édesanya, szja mentesség,