Lakáshitelesek, figyelem! Felpöröghetnek a kényszerárverések a kamatstop lejárta után

Pénzcentrum2022. október 19. 18:33

Az elszálló törlesztőrészletek miatt megnőhet a bedőlt lakáshitelek száma, ami a kényszerértékesítések hatására ugyan árcsökkentést hozhat az ingatlanpiacon, de ennek az árát a hitelt felvett háztartások fizetnék meg – ezt kívánja elkerülni a kormány a kamatstop bevezetésével, kommentálta az Otthon Centrum elemzési vezetője az ingatlanpiac működését jelentősen befolyásoló döntést.

A kormány 2023. június 30-ig meghosszabbította a 2022 januárjában bevezetett kamatstopot, valamint arról is döntött, hogy ez a legfeljebb öt éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, államilag nem kamattámogatott jelzáloghitel-szerződéseket is megvédi a drasztikus kamatnövekedéstől. A kormánydöntés a cég elemzési vezetője szerint segíthet a hitelből lakást vásárlókon:

A kamatstop bevezetése, illetve fenntartása újabb segítség a lakáshitelesek számára, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, ami a hitelek visszafizetését megnehezítené számukra

– értékelte az ingatlanpiaci folyamatokat jelentősen meghatározó kormányzati lépést Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, a magas infláció már most kifeszíti a háztartások teherbíró képességét. Márpedig az infláció letörését és a nemzeti valuta elértéktelenedését célzó jegybanki intézkedések nyomán sokan kerülhetnek nehéz helyzetbe lakáshitelük kifizetésekor, még akkor is, ha hosszabb kamatfordulóval vették fel a kölcsönt.

Ha tömegesen dőlnek be a hitelesek, az a kényszerértékesítések számának növekedésével, és erőteljes árcsökkenéssel járna, de ez természetesen a hitelből lakást vásárló háztartások kárára történne

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta a szakember, aki kijelentette: nemcsak az elszálló kamatok, de az energiaválság miatt leálló vállalkozások következtében kieső jövedelmek, illetve a megszűnő munkahelyek következtében növekvő munkanélküliség legalább ilyen veszélyes, ahogyan azt a 2008-tól kibontakozó nemzetközi pénzügyi válságban már megtapasztalta a piac.

Címkék:
lakáshitel, lakásbiztosítás, lakás, lakásvásárlás, lakásfelújítás, kényszerértékesítés, infláció, háztartások,