Végleg hátat fordítottak a magyarok ezeknek a hitelnek? A számok nem hazudnak

Világgazdaság2022. október 12. 10:44

A folyószámlahitel-portfólió alakulása kapcsán egyértelműnek tűnik a lassan, de szinte folyamatosan csökkenő tendencia, sőt jelentőségük is egyre csökken a lakossági hitelpiacon.

243 milliárd forintnál járt augusztusban a háztartások folyószámlahiteleinek állománya, ami közel 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - írja a Vg.hu az MNB adatai alpján. A kamatozó követelések mennyisége 17 százalékkal, 69,5 milliárd forintra zsugorodott egy év alatt, miközben a nem kamatozóké 5,3 százalékkal, 61,7 milliárdra nőtt.

A nyilvántartott hitelkártya-követelések állományánál még látványosabb a visszaesés: az augusztusig számolt egy évben a teljes volumen 7,8 százalékkal, 131,2 milliárd forintra csökkent. 

Ez arra utal, hogy a hitelkártyás ügyfelek egyre tudatosabban használják ki az ilyen konstrukcióknál megszokott kamatmentes időszakot, és egyre kevesebben várnak addig, míg a tartozásuk kamatozni is kezd.

Az elmúlt évek lassú állománycsökkenésével párhuzamosan pedig a folyószámlahitelek jelentősége is egyre kisebb lett a lakossági hitelpiacon: az egyre duzzadó portfólión belüli súlyuk a 2016 nyarán mért 5,6-ről az idén augusztusra 2,5 százalékra csökkent. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

Címkék:
hitel, mnb, bank, hitelkártya, kamat, folyószámlahitel, hitelállomány, milliárd, háztartások, lakosság,