Megrohanták a magyarok a bankokat: hiába a kamatemelés, ezt keresi most mindenki

Horváth Zsolt Benjámin2022. július 9. 07:03

A személyi hitelesek tavaly még jórészt megúszták az állandó kamatemelés lakossági kölcsönökre gyakorolt hatásait, 2022-re viszont egyértelművé vált, hogy ők is kénytelenek lesznek jó időre lemondani az olcsó hitelek jelentette kényelemről. Ennek ellenére a jegybank májusra vonatkozó statisztikái alapján a hitelek iránti kereslet rég látott tempóban élénkül. De vajon meddig  szárnyalhat ilyen ütemben a hitelek iránti kereslet ilyen kamatkörnyezetben és mi áll a hirtelen jött népszerűségük hátterében?

A jegybank friss statisztikái szerint idén májusban rég látott érdeklődés mutatkozott a lakosság részéről a fontosabb hiteltípusok iránt. Az év ötödik hónapjában folyósított hitelek összege nem csak az év eleji alacsony bázishoz, hanem utóbbi évek számaihoz képest is impozánsak. Legutóbb a koronavírus járvány betörése előtt utaltak ugyanis a bankok 50 milliárd forintot meghaladó összegű, ilyen típusú kölcsönt egyetlen hónap alatt a hiteligénylőknek. Májusban a másik két a Pénzcentrum által hónapról-hónapra megvizsgált hiteltípus is hasonlóan erős számokat tudott felmutatni. Nézzük hát mi állhat a dolog hátterében.

Fordulat a törlesztőben, fordulat a keresletben

A személyi hiteleknél jelentkező lakossági kereslet jellemzően nem annyira stabil, mint például a jelzálogkölcsönök esetében. A hitelpiac ezen szegmensét ennek megfelelően az elmúlt években a stabil növekedés helyett inkább egy hullámvasútszerű mozgás jellemezte. 

A 2021 téli hónapjaiban megindult legutóbbi visszaesés pedig még év elején is alacsony bázist eredményezett. Februártól azonban már változó tendenciát lehetett látni, így a következő hónapokban az ilyen hitelek a korábbi évektől nem sokkal elmaradó szinten teljesítettek, májusra pedig túl is szárnyalták azt.

Loading...

Ahogy grafikonunkon is ábrázoltuk, az idén májusban folyósított kölcsönök összege éves összevetésben is igen magas. A 2021-es év azonos hónapjában kiutalt kölcsönök összegét 9,25, a 2020-as havi folyósítást pedig 36,55 milliárd forinttal szárnyalta túl. Igaz persze, hogy a két évvel ezelőtti számokban még a pandémia által okozott gazdasági nehézségek is erőteljesen éreztették magukat, a tavalyi viszont már egy konszolidált állapotnak számított. 

 A lakosság fizetőképességének növekedése pedig azóta is nagy mértékben kompenzálni tudja a hitelek drágulását, így aki valóban rászorul, azt a magas kamatok önmagában nem feltétlen tartják majd vissza a hiteligényléstől. Ez pedig mostanra hatványozottan igaznak a tűnik.

Loading...

Pedig a személyi kölcsönök egyáltalán nem indították jól az évet. A januári szezonális visszaesés ugyanis, ami a lakáskölcsönöket idén szinte elkerülte, éppen a lakossági hiteltípusok közül éppen a személyi hiteleket érintette az egyik legnagyobb mértékben.

A személyi kölcsönök mellett egyébként a babaváró is szépen összeszedte magát. A kifutása felé közelítő államilag támogatott kölcsön után valószínűleg nyárra indult meg az utolsó roham. A kedvezményezettek körének szűkülése miatt azonban az ezen hitelek iránti kereslet is fokozatosan átcsatornázódhat majd a lakáshitelek és a személyi kölcsönök piacára.

Miért és meddig nőhet a kereslet?

Nyár óta tartós tendencia, hogy a személyi hitelek folyósított összegei a pandémia előttihez közeli szinten teljesítenek. Az élénkülés üteme pedig úgy tűnik mostanra új fokozatra kapcsolt.

A tendencia hátterében az áll, hogy a magyarok fizetőképessége 2021 eleje óta állandó növekedésben van. Az Intrum és a GKI második negyedéves lakossági fizetőképességi indexéből pedig jól látszik, hogy az év második negyedévétől már gyorsuló ütemben javult a magyar háztartások pénzügyi helyzete. A jövedelmeket, megtakarításokat, adósságokat és más mutatókat egyesítő mérőszám 2021 második negyedévében átlagosan 47 pont volt, ami nem sokkal maradt el a koronavírus járvány betörését megelőző két negyedév átlagától.

A második negyedéven belül is növekedő tendenciát mutatott a fizetőképesség: áprilisban 42,2, májusban 46,9, júniusban pedig 51,6 ponton állt az Intrum-GKI indexének értéke. Az idei júniusi érték már magasabb, mint a koronavírus-járvány előtti utolsó, 2019 júniusi index.

Ezzel összecseng, hogy ezekben a hónapokban pergett fel igazán a kölcsönök iránti kereslet. Eközben viszont az MNB hosszú hónapok óta tartó kamatemelési ciklust indított, ami idővel a bankokba is begyűrűzött, ezért a lakosságnak nyújtott hitelek kamati is drágulásnak indultak.

Ennek oka az, hogy az alapkamat az a ráta, amit a bankok kapnak betéteikért a jegybanktól, ha pedig ez nő, akkor a bankok a megszerzett pénzt is drágábban tudják továbbhitelezni az ügyfeleiknek. Bár ennek hatása elhúzódott, december elején megindultak meg a kamatemelések a hazai hitelintézeteknél. Bár a februári számokból úgy tűnik, néhány hónap alatt ennek visszahatása is enyhült, a kamatemelések mégis rengeteg embert késztethettek kivárásra, vagy az önerőből nem megvalósítható terveikről való lemondásra.

Szállnak el a hitelkamatok

A hitelek iránti kereslet mellett azonban azok kamatai is hasonló mértékben megugrottak. Az egy éven túli kamatfixálással kínált kölcsönöknél ez, - miután az előző hónapban túllépték a 13 százalékosat - májusban már a 14 százalékot is meghaladó átlagos kamatlábat jelent. Ez egyébként a bizonytalan gazdasági környezet és az MNB kamatemelési ciklusának kvázi "természetes velejárója" és a gazdasági problémák rendezéséig, valamint az infláció teljes megfékezéséig nem is valószínű, hogy megfordulna, vagy akár csak lassulna a drágulás folyamata.

Loading...

Ahogyan ábránkon is látszik, mostanra a valóban olcsó kamatoknak az összes vizsgált hiteltípus esetében búcsút mondhattak a magyarok. A hitelek folyamatos drágulása ugyanis a babaváró kölcsönöket és a jelzáloghiteleket is érintette. Utóbbiak esetében egyedül a kamatstop az ami segítséget jelenthet, azt viszont a személyi kölcsönökre nem terjesztették ki.

A bankok ráadásul az év elején kvázi egyetlen lépésben bepótolták a régóta rebesgetett drágulást. Decemberben 8 banknál, mostanra pedig szinte az összes pénzintézetnél drágábban lehetett jelenleg személyi kölcsönt igényelni, mint a megelőző hónapokban. A kamatemelés mértéke pedig már rég nem elhanyagolható mértékű, ráadásul júliustól újabb drágításra nyílt meg a lehetőség a pénzintézetek előtt.

A maximális THM-et ugyanis mindig az adott naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat határozza meg, azaz január 1.-től Június 30.-ig  annak mértéke a tavaly december elsején érvényben lévő irányadó alapkamathoz idomul. Mivel akkor ez 2,10 százalékos volt, azóta viszont a lassan egy éve tartó, állandó kamatemelési ciklus hatására igencsak kilőtt alapkamat.

Az MNB szinte folyamatos alapkamatemeléseinek hála június elsején 5,90 százalékon állt a jegybanki alapkamat. Ez pedig azt jelenti, hogy az ez által meghatározott THM-plafon is drasztikusan nőni fog. A július 1. és december 31. időszakban pedig ennek megfelelően a személyi kölcsönök thm-je a 30 százalék körüli szintet is eléri.

Érezhető mértékű a drágulás 

Mivel az alapkamat bő fél év alatt 2,10 százalékról 5,90 százalékra növekedett, a teljes hiteldíj mutató maximuma is ugyanekkora mértékben megnőtt július elsejétől. A személyi hitelek maximális hiteldíjmutatója így 26,1 százalékról 29,9 százalékra nőtt az év hátralévő felére. Ez viszont nem jelenti feltétlenül azt, hogy a bankok egyik napról a másikra 30 százalék közeli thm-el kínálnák majd hiteleiket. Hiába nőnek ugyanis a piaci kamatok, bőven találni még ennél jóval kedvezőbb kölcsönöket is. Fontos viszont minél több szempontból körüljárni az ajánlatokat, hogy egész biztosan jó döntést hozzunk a hiteligénylésnél.

Egy hitelkonstrukció ugyanis sok összetevős "egyenlet", de ha végignézzük az ajánlatokat, például a Pénzcentrum kalkulátorában, az abban kilistázott elemek nagyon sokat elárulnak arról, mennyire számít kedvező ajánlatnak az adott hitel.

Ezzel az alkalmazással gyorsan, egyszerűen, és a saját igényeidre szabva tudod összevetni a nagyobb bankok legjobb ajánlatait. Most pedig még ezt a munkát is elvégeztük helyetted és gyűjtöttük a jelenleg hozzáférhető legjobb konstrukciókat.

Loading...

Ahogy a Pénzcentrum grafikonján is látszik, az egyes pénzintézetek legjobb konstrukcióik kamatai, de különösen a THM-jük értékében nagyon komoly eltérések vannak. A teljes visszafizetendő összeget is megnézve pedig az eltérés még szembetűnőbb.

Az egyes ajánlatok közti különbségek mértékét jól szemlélteti, ha összevetünk két közepesen kedvező konstrukciót. A CIB Bank és az Erste Bank kölcsöneinek havi törlesztői között ugyanis kevesebb, mint 4000 forint az eltérés, a teljes visszafizetendő összegeket tekintve viszont a különbség 176 300 forintra duzzad. Ennyivel fizetünk rá tehát, ha az utóbbi ajánlatot választjuk.

Ennél is többet mutat viszont, ha a  Cetelem Bank által kínált legjobb és az OTP által hirdetett legkevésbé kedvező ajánlatot vetjük össze. Ezeknél a teljes visszafizetendő összegben 951 352 forint tehát majdnem milliós tétel az eltérés. Emiatt érdemes jól megfontolni, melyik hitelajánlatot választjuk.

Címkék:
mnb, kamat, személyi kölcsön, május, személyi hitel, kamatok,