Csúnya világ jön: ennyire ugrik egy átlag lakáshitel törlesztője, amikor kifut a kamatstop

Pénzcentrum2022. május 11. 15:59

Elképesztő törlesztőrobbanás jöhet nyártól annak, akinek még mindig változó kamatozású hitele van. Most a Pénzcentrum egyik olvasója mutatta meg, hogy a banki összesítés szerint mennyi lenne a törlesztője 3 havi kamatperiódusú lakáshitelének, ha nem élne az intézkedés - nem meglepő, hogy rendesen elszállna a havi részlet, a kamat pedig közel duplázódna... Neki már sikerült rendezni a kérdést, és befixáltatni a kamatokat: ha te is hasonló cipőben jársz, nem tanácsos sokáig halogatni a kérdést, mert csúnya vége lehet! Érdemes beszélni a bankoddal, vagy hitelkiváltó kölcsön után nézni.

Elég nagyot nézhetnek a nyáron azok, akiknek változó kamatozású hitelük van: ugyanis, ha a kabinet júliustól kivezeti a kamatstop intézményét, akkor durván megugorhatnak a törlesztők. Hogy ne csak a levegőbe ijesztgessünk, mutatjuk, olvasónk milyen összesítést kapott a minap a bankjától a lakáshitele ügyében.

Ugyanis, mint korábban megírtuk, a kamatstop-intézkedést részét képezi az is, hogy a bankoknak kötelező levélben tájékoztatni az ügyfeleket arról, hogy pontosan mennyit nyernek az intézkedéssel - hasonlóan, mint a rezsiszolgáltatók tájékoztatói a rezsicsökkentés mértékéről. A szabályozás nyomán nagyjából 466 ezer magyar kaphat hasonló leveleket a hitele miatt:

Igen, itt áll feketén-fehéren: ha nem lenne kamatstop, akkor bizony 4,9 százalék helyett már 9,51 százalékos lenne a változó kamatozású (3 havi kamatfordulós) jelzáloghitel kamata, majdnem duplázódna - és ez a kamatstop végéig még emelkedhet, ha addig a jegybank tovább növeli az irányadó kamatlábat. Erre pedig az inflációs számok tükrében minden esély megvan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szerencsére, tette hozzá a csatolt üzenetében olvasónk, május elején sikerült befixáltatnia a kölcsönt, így ő már megússza a komolyabb törlesztőrobbanást, ha egyszer vége lesz a kamatstopnak. Nem úgy több tízezer magyar lakáshiteles: mert bár az MNB adatai szerint az új hiteleken belül a változó kamatozású kölcsönök aránya elenyésző, ugyanakkor a már meglévő lakáshitelek közel fele még mindig éven belüli kamatperiódusú. Ezen konstrukciókon belül is igen jelentős a 3 havi kamatperiódusú konstrukciók aránya - ez annak köszönhető, hogy a devizahiteleket annak idején ilyen kamatperiódus mellett forintosították, és az érintettek mindeddig nem fixáltatták be azokat.

Ha te is hasonló cipőben jársz, érdemes még a kamatstop vége előtt beszélni a bankoddal a lehetőségekreől, esetleg egy hitelkiváltó kölcsön után nézni!

Címkék:
hitel, devizahitel, lakáshitel, jelzáloghitel, törlesztőrészlet, változó kamatozás, kamatemelkedés, kamatok, devizahitelesek, kamatstop,