Begyűrűzött a drágulás a magyar bankokba: mennyi most egy 3 milliós személyi kölcsön törlesztője?

Pénzcentrum2022. május 5. 18:33

A kamatemelés már a fedezetlen hitelekhez is begyűrűzött, egyre drágábban juthatsz személyi hitelhez. Éppen ezért egyre lényegesebb, hogy melyik bank ajánlatát választod. Segítségképpen a Bankmonitor megnézte az 5 legkedvezőbb ajánlatot, bemutatják mennyit kell fizetned havonta 3 millió Ft személyi kölcsönre.

Az ingatlanfedezet nélküli kölcsönöket sokáig elkerülte a lakáshiteleknél már hónapok óta tapasztalható kamatemelkedés. Azonban az idei évben már nem vártak tovább a bankok, drágulni kezdtek a személyi hitelek is. A magas infláció és az emelkedő jegybanki alapkamat miatt várhatóan ez a folyamat folytatódni fog: a fedezet nélküli kölcsönök várhatóan még tovább fognak drágulni. 

Még nem éri el az 50 ezer forintot a törlesztő

Mégis mennyi a törlesztője a kinézett hitelnek? Mennyit kell visszafizetni az igényelt hitelösszeg után? Jó eséllyel ezek a kérdések foglalkoztatnak, ha hiteligénylés előtt állsz. A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorával ezekre a kérdésekre megtalálhatod a választ.

3 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő és 400 ezer Ft nettó jövedelem beállítása esetén a legkedvezőbb konstrukciók havi törlesztőrészlete a kamatemelkedést követően sem éri el az 50 ezer forintot. Az UniCredit Bank ajánlata a legkedvezőbb, ott 3 millió forint kölcsönre havi 48 303 forintot kell fizetni 7 éven át. A kölcsönre visszafizetendő teljes összeg 4 057473 forint, a THM értéke 9,41%.

A legdrágább kölcsönre azonban már 56 ezer forintot kell fizetnünk havonta, vagyis 8 ezer forintot spórolhatsz havonta egy jó döntéssel. Összességében pedig 670 ezer forintot takaríthatsz meg a teljes futamidő alatt. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos megtalálni a számodra legkedvezőbb ajánlatot.

A futamidő hosszabbításával csökkenhet a törlesztő

Előfordulhat, hogy a törlesztőrészlet magasabb, mint amennyit a fizetésed alapján bevállalnál. Ebben az esetben hosszabb futamidő választásával a havi fizetnivalót mérsékelheted. Ez érthető, hiszen hosszabb idő alatt, több részletben rendezed a bank felé tartozásodat. Ennek a lépésnek azonban hátránya is van: növekedni fog a teljes visszafizetendő összeg, ugyanis tovább fogod használni a bank pénzét és több kamatot fogsz megfizetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A különböző futamidők jelentősen befolyásolják a törlesztőrészletet, teljes visszafizetést. 3 millió forintra havi 95 ezer forintot kell törlesztened 3 éven keresztül, a teljes visszafizetendő összeg 3,4 millió forint lenne. Egy ugyanekkora összegű kölcsönre csupán 40 ezer forintot kell törlesztened 9 éves futamidőt választva. Viszont a teljes visszafizetendő összeg megemelkedne 4,4 millió forintra. A törlesztőd tehát lefeleződne, ugyanakkor a visszafizetendő összeg közel 30 százalékkal magasabb lenne.

Fontos tisztában lenned azzal, hogy a különböző esetekben, élethelyzetekben nem ugyanazon bank kínálja a legolcsóbb hitelt. Sőt hosszabb futamidő esetén már nem is kínál az összes pénzintézet számodra megoldást. (Vagy éppen már csak meghatározott hitelcélokra találsz ajánlatokat.)

Érdemes többféle beállítás – futamidő, hitelcél – mellett is kalkulálnod. Ezt követően pedig már össze tudod hasonlítani az eredményeket, ki tudod választani a számodra ideális konstrukciót.

Címkék:
hitel, bank, személyi kölcsön, futamidő, forinthitel, személyi, törlesztő, visszafizetendő, személyi kölcsön kalkulátor,