Matolcsy György elárulta, mi a legjobb eszköz az elszabaduló árak ellen

Magyar Nemzet2021. december 27. 10:33

Nagy fordulat következett be idén a sok évig tartó alacsony inflációs környezet után: berobbant az infláció. Ez ellen a védekezés leghatékonyabb eszköze a kamatok emelése. Nincs pardon. Mindaddig a kamatok emelése szükséges, amíg az inflációs kilátások ismét fenntarthatóan a háromszázalékos cél közelébe nem süllyednek.

Átvészelt a világ egy súlyos válságot, azonban elkerülhetetlenül megjelent a magas infláció – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemeztnek adott interjúban. Mint elmondta, a tartóssá váló szállítási nehézségek, a termelési láncok töredezettségei, az energiaválság egyik pillanatról a másikra hozta felszínre a korábbi, globális gazdasági modell gyenge pontjait. A meglóduló infláció egy korszakhatárt is jelez: a világgazdaság elmúlt fél évszázadát meghatározó működési modell elérte korlátjait. 

A jegybankok első számú ellensége az infláció. Ez ellen a védekezés leghatékonyabb eszköze a kamatok emelése. Nincs pardon. A jegybankok első számú ellensége az infláció. Ez ellen a védekezés leghatékonyabb eszköze a kamatok emelése. Nincs pardon. Mindaddig a kamatok emelése szükséges, amíg az inflációs kilátások ismét fenntarthatóan a háromszázalékos cél közelébe nem süllyednek.

(Címlapkép: MTI)

Címkék:
bank, matolcsy, magyarország, infláció, védekezés, kamatok, inflációs adat, infláció mértéke,