Rossz világ jöhet a magyar hitelesekre: a kamatokat is simán felhúzza az infláció

Pénzcentrum2021. december 8. 18:30

7,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke 2021. novemberében, ez még az októberi adatoknál is 0,9 százalékponttal magasabb. A drágulás további gyorsulásával már nem csak lakáshitelt, hanem személyi hitelt is találhatunk az inflációnál kedvezőbb kamatokkal.

A KSH adatai alapján 2021. novemberében 7,4 százalék volt az infláció, ilyen magas 2007. decemberében volt utoljára. A szakértőket nem lepte meg az áremelkedés további gyorsulása, várhatóan a következő hónapokban lassan csökkenni fog az infláció. A Bankmonitor szakértői azt vizsgálták meg mit is jelenthet egy ilyen magas infláció a hitelek szempontjából.

Az elmúlt hónapokban már megtapasztalhattuk azt, hogy a legkedvezőbb lakáshitelek kamata az infláció mértékét nem éri el. Novemberben azonban már találni olyan személyi hitelt is, amelynek negatív a reálkamata. Ilyenre pedig nem volt példa hazánkban az elmúlt évtizedekben. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint az 5 legkedvezőbb ajánlat közül kettő THM értéke a novemberi inflációs szint alatt van.

Mind a Sberbank személyi kölcsöne, mind az UniCredit Bank személyi hitele 7,28 százalék teljes hiteldíjmutató mellett érhető el, ami 0,12 százalékponttal a novemberben mért éves áremelkedés alatt van.

A negatív reálkamat azt jelenti, hogy a megigényelt hitelösszegből a kölcsön felvételekor több árut lehet megvenni, mint amennyi egy év múlva a kamatokkal növelt összegből meg lehetne vásárolni. A jelenleg ismert infláció a tavalyi évre vonatkozik, a hitelkamatok viszont az elkövetkező időszakra vonatkoznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Várhatóan ez az állapot nem fog sokáig fennmaradni, a pénzpiaci hozamok emelkedését ugyanis a fedezetlen kölcsönök kamata még nem követte le. Erre viszont várhatóan a közeljövőben sor fog kerülni, emiatt a hitelfelvételen gondolkodóknak érdemes még gyorsan lépni, ezzel megelőzve a várható kamatemelkedést.

Címkék:
bank, forint, kamat, infláció, kölcsön, áremelkedés, bankmonitor, reálkamat,