Tömegek fordítottak hátat a magyar bankoknak: küszöbön az újabb válság?

Horváth Zsolt Benjámin2021. december 6. 11:01

A Magyar Nemzeti Bank által publikált statisztikák szerint októberben visszaesésnek indult a magyarok hitelfelvételi kedve. Bár mélyen a korábbi hónapok számai alá zuhant az összes népszerű lakossági hiteltípus, a tavalyi számokhoz képest még mindig jól teljesítenek. De vajon tartós folyamat előjele a lakossági érdeklődés csökkenése? Mi állhat a mostani visszesés hátterében és mit tehet az olcsó hitelekkel a jegybank alapkamat emelési ciklusa? Több szegmensben már látszik, hogy akár drasztikus drágulás is jöhet.

Közzétette a magyar hitelpiac októberi számait a Magyar Nemzeti Bank. A statisztikák alapján pedig úgy tűnik, a nyár végi megtorpanás után ősszel tartósan esésnek indulhatott a magyarok hitelfelvételi kedve.

Az MNB frissen publikált statisztikái szerint a szeptemberben kiutalt 46,27 milliárdos összeggel szemben októberben csak 40,59 milliárd forintnyi ilyen hitelt folyósítottak a magyar bankok lakossági ügyfeleiknek. Ez egyetlen hónap alatt 12,3 százalékos visszaesést jelent, amivel tavasz óta a leggyengébb számot produkálta a szegmens.

Loading...

Ahogy ábránkon látszik, éves összevetésben (legalábbis a tavalyi évet nézve) a személyi kölcsönök még így is jól teljesítettek. 2020-ban csak a januári és a februári számok tanúskodnak a mostaninál nagyobb hitelfelvételi kedvről.

A tavaly októberi számokhoz képest pedig a hitelek népszerűsége most is kiugróan magas volt. A lakosságnak akkor kifizetett 25,64 milliárd forintnyi teljes kölcsönösszeg nem kevesebb, mint 58 százalékkal maradt el a mostani számtól.

Loading...

Októberben a személyi hitelekhez hasonlóan csökkenő érdeklődés jellemezte a lakáshitelek és a babaváró kölcsön iránti keresletet is. Utóbbi január, míg előbbi április óta nem produkált ilyen gyenge számokat.

Az előző hónap számaihoz képest a lakáskölcsönökre kifizetett 108.24 milliárdos összeg 13 százalékos visszaesést jelent. A babaváró esetében a visszaesés ennél lényegesen enyhébb, 7 százalékos volt.

Mi tartja fent és mi vetheti vissza a hitelfelvételi kedvet?

Az igényelt személyi kölcsönök összege már a nyár közepére megközelítette a válsági előtti években megszokott szintet. Úgy tűnik tartósan ezen a szinten maradt a magyarok hitelfelvételi kedve, a válságot megelőző két év erősebb hónapjainak számait ugyanis az idei év legjobb hónapjaiban sem sikerült túllépni, és simán lehet, hogy hamarosan visszaesésnek indul a magyarok lelkesedése az olcsó hitelek iránt.

A tartósan növekvő hitelfelvételi kedv hátterében részben a magyarok fizetőképességének fokozatos növekedése állt. Bár a harmadik negyedévre vonatkozó jelentések még jöttek ki, az Intrum és a GKI legújabb, második negyedéves lakossági fizetőképességi indexe alapján az elmúlt  gyorsan javul a magyar háztartások pénzügyi helyzete. A jövedelmeket, megtakarításokat, adósságokat és más mutatókat egyesítő mérőszám 2021 második negyedévében átlagosan 47 pont volt, ami éppen elmarad a pandémia előtti két negyedév átlagától.

A második negyedéven belül is növekedő tendenciát mutatott a fizetőképesség: áprilisban 42,2, májusban 46,9, júniusban pedig 51,6 ponton állt az Intrum-GKI indexének értéke. Az idei júniusi érték már magasabb, mint a koronavírus-járvány előtti utolsó, 2019 júniusi index.

Emellett a január 1-jétől igényelhető felújítási támogatás, és a februártól elérhető felújítási kölcsön hatására is sokan gondolhatták át tavaszi-nyári felújítási terveiket és döntöttek úgy, hogy hitelt vesznek fel ezek megvalósítására. A támogatásokkal viszont mostanra az ezzel tervező magyarok nagy részének valószínűleg sikerült élni, ezért az év második felére ennek élénkítő hatása is enyhülhet.

Mivel az alapkamat az a ráta, amit a bankok kapnak betéteikért a jegybanktól, ha ez nő, akkor a bankok a megszerzett pénzt is drágábban hitelezik tovább ügyfeleinknek, valamint a hazai betétek kamatai is lesznek. Bár ennek hatása elhúzódott, december elején rohamtempóra kapcsoltak a kamatemelések a hazai hitelintézeteknél.

Vége lehet az alacsony kamatok korának

Ahogy arra számítani lehetett,  az átlagos kamatok már év elején visszatértek az egy évvel korábbi szintre. A szakértők azon várakozása, hogy ahogy kifelé tartunk majd a járványból, a kamatok is nagy mértékben emelkedni kezdenek viszont egészen sokáig nem igazán jött be, sőt szeptemberben még csökkenés is tapasztalható volt a személyi hitelek esetében, amit októberben stagnálás követett.

Loading...

A kamatok tehát tartósan a tavaly februári szint alatt maradtak, bár a nyár végén rövid időre megközelítették azt. A pénzpiaci szakértők által rebesgetett hosszú távú emelkedésre azonban télig kellett várni, így ez az MNB mostani statisztikáiban még nem látszik.

Bár a lakásfelújítási kölcsön komoly konkurencia a személyi hiteleknek, kiegészítő kölcsönként a támogatáshoz akár újra növekedésnek indulhat népszerűsége. Annak fényében pedig, hogy a lakosság pénzügyi helyzete javulásnak indult, a bankok költségei pedig hónapról hónapra növekednek, elkerülhetetlen volt a hitelek drágulása, de rövid távon a személyi hitelek még ebből is jól jöhetnek ki.

A Bankmonitor elemzőinek várakozásai szerint a közeljövőben jelentősen, 6 százalék körüli értékre emelkednek az új, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata. De a személyi kölcsönöknél is várható korrekció, ez viszont várhatóan később és kisebb mértékben fog bekövetkezni.

Gondoljuk át, hol igényeljük a kölcsönünket

2021 egyik hatalmas hitelpiaci újdonsága a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök januári megjelenése. Ezen hitelek egyik legvonzóbb tulajdonsága a futamidő végéig fix törlesztő.

A korai hónapok tapasztalati alapján az ilyen minősített hiteleket jellemzően hosszabb futamidőre, magasabb hitelösszeggel és alacsonyabb THM-mel folyósítják. A medián teljes hiteldíj mutató a minősített hitelek esetében 13,1 százalékos, ami közel 2 százalékkal alacsonyabb, mint az összes hiteltermékre vetítve.

A pénzügyi téren óvatosabbak számára tehát kimondottan vonzóak lehetnek az ilyen kölcsönök, kiszámíthatóságuk miatt. A hitelek MSZH minősítésén felül viszont számos egyéb faktor érdemes figyelembe venni a hiteligénylés előtt.

Könnyen megvezetheti az ügyfeleket többek között az úgynevezett kezdő törlesztőrészlet, ezért mindig érdemes alaposan körülnézni és minden tényezőt számításba venni mielőtt hitelfelvételre adjuk a fejünket.

Hitelfelvétel előtt érdemes az ajánlatokat a lehető legtöbb szempont szerint összemérni. Fontos megnézni például, hogy mekkora lesz a futamidő végén visszafizetendő teljes összeg. Ez sokat elárul arról, mennyire is éri meg felvenni az adott kölcsönt. Aki tudja, hogy hamarabb szeretne elő- vagy végtörleszteni nagyobb összeget, mint a futamidő vége, annak pedig már a szerződés megkötésekor érdemes ennek költségével is kalkulálni.

Van olyan hitelkonstrukció, amelynél fix díjat állapítanak meg erre, máshol viszont százalékos rendszer van. Több millió forintnál pedig nem mindegy, hogy 1 vagy 3 százalék ez az összeg.Az is kérdés lehet, hogy jövedelemátutalás nélkül, vagy adott nettó jövedelemmel mit tudnak ajánlani egyes bankok.

Ehhez pedig ma már nem is kell egyesével végignézni a pénzintézetek honlapjait, elég összehasonlítani ajánlataikat a Pénzcentrum kalkulátorában, mellyel gyorsan, egyszerűen, és saját igényeidre szabva listázhatod a bankok legjobb ajánlatait. A kölcsönök legfontosabb pedig most ki is gyűjtöttük neked.

Loading...

Ábránkon is látható, hogy az egyes bankok legjobb ajánlatainak törlesztőrészlete, de különösen THM-je között drasztikus eltérések vannak. A teljes visszafizetendő összegekben pedig ennél is mérvadóbbak a különbségek.

Az új fogyasztóbarát hitelek gyakran ezen szempontok szerint is a kedvezőbbek közé tartoznak, ezek példájaként említhető az MKB ajánlata, ahol 3 millió forintért cserébe öt év alatt "csak" 3 millió 728 ezer forintot kell visszafizetnie az ügyfélnek.

Ennél azonban még mindig két jobb ajánlatot találtunk MSZH minősítés nélkül. Ráadásul az is előfordul hogy a fogyasztóbarát és nem fogyasztóbarát ajánlat kamatokban, összegekben eltérést sem mutat, ilyenek például az Takarékbank kölcsönei. 

A fogyasztóbarát kölcsönök tehát nem jelentenek garanciát a legkedvezőbb ajánlatokra. Erre a legjobb példa az Erste Bank MSZH minősítésű hitele. Azt ugyanis Raiffeisen és az OTP kölcsönein kívül az összes, ilyen minősítés nélkül ajánlat megelőzi.

Az Erste mellett a K&H, a Magnet, a Raiffeisen és az OTP kölcsönei esetében is több mint 4 milliót kell visszafizetni 3 millió forintért cserébe.

Az UniCredit Bank által kínált legjobb és az OTP által hirdetett legkevésbé kedvező ajánlat között pedig a teljes visszafizetendő összegben 851 875 forint az eltérés. Ezért nem mindegy, hogy melyik bankkal köt ajánlatot az ember.

Címkék:
hitel, mnb, bank, személyi kölcsön, személyi hitel, hitelek, kamatok,