Nem várt tovább az OTP: itt az újabb kamatemelés, így drágulnak a lakáshitelek

Pénzcentrum2021. december 2. 17:10

Mint ismert, az elmúlt hónapokban folyamatos kamatemelésekkel igyekszik megzabolázni az elszálló inflációt az MNB. Ennek pedig hatása van a lakossági hitelezésre is. Ahogy számítani lehetett rá, a hazai hitelintézetek is elkezdték hozzáigazítani a hitelkonstrukciók árazását az új monetáris politikához, ami azt jelenti, hogy drágulnak a hitelek. Arról épp a minap írtunk, hogy a Gránit Bank és az UniCredit Bank módosította az árazást, most pedig az OTP friss kondíciós listájában szúrtuk ki, hogy bizony az ország legnagyobb hitelintézete is meglépte az áremelést. Mutatjuk a részleteket!

A Gránit Bank és az UniCredit Bank után nemrég az OTP Bank is közzé tette a jövőben hatályos kondíciós listáját, amelyből kiderült, hogy jelentősen emelkednek a jelzáloghitelek kamatai - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Bankmonitor.

Ahogy számítani lehetett rá, a hazai hitelintézetek is elkezdték hozzáigazítani a hitelkonstrukciók árazását az új monetáris politikához, ami azt jelenti, hogy drágulnak a hitelek. A Bankmonitor lapunkkal közölt információi szerint a Gránit és UniCredit után az OTP is meglépte az emelést. 

Az OTP Bank új kondíciós listájában több módosítás is történt, amely már 2021. december 1-jétől hatályba is lépett. E szerint az alábbi kondíciók lesznek érvényesek az OTP-nél az elkövetkező időszakban, minden bizonnyal a monetáris szigorítások hatására:

  • Az 5 éves kamatperiódusú piaci feltételű forint alapú lakáshitelek kamatai 0,7 százalékponttal emelkednek. A hitelösszeg nagyságától függően ez 5,95-7,35%-os ügyleti kamatot is eredményezhet.
  • A 10 éves kamatperiódusú piaci feltételű forint alapú lakáshitelek kamatai 0,5 százalékponttal emelkednek. A hitelösszeg nagyságától függően ez 6,65-8,05%-os ügyleti kamatot is eredményezhet.
  • A futamidő végéig fix kamatozású piaci feltételű forint alapú lakáshitelek kamatai 0,4 százalékponttal emelkednek. Ez azt jelenti, hogy a hitelösszeg nagyságától függően már 6,75-8,15%-os ügyleti kamatot számíthat fel a bank.

A 2021. november 15-től befogadott hitelek esetében a Fix20 Forint Jelzáloghitel ügyleti kamata még 8,20% volt 7 milliós hitelösszeg alatt, december 1-től már 8,60%-os kamattal kell számolni. Magasabb hitelösszegek esetében ugyancsak 0,4 százalékpontos emelés látható a kondíciós listákban ennél a hiteltípusnál.

A Fix10 Forint Jelzáloghitel esetében már 0,5 százalékpontos eltérést tapasztalhatnak az ügyfelek a 2021. november 15-től, illetve a december 1-től befogadott hitelek esetében. Míg november második felében 7 millió forint alatt 8,00% volt az ügyleti kamat, decembertől ez 8,50%-ra emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fix5 Forint Jelzáloghitel esetében látható a legnagyobb emelkedés. A 2021. november 15-től befogadott hitelekre 7 milliós összeghatár alatt még 7,10%-os ügyleti kamat vonatkozott, december 1-től viszont már 7,80%-kal számolniuk az ügyfeleknek. Ez 0,7 százalékpontos eltérést jelent. Magasabb hitelösszegek esetében ugyanez az eltérés tapasztalható.

Az egyes banki ajánlatok között nem csak hitelösszegtől függően adódhat eltérés. A hitelajánlatok összehasonlításához nem csak a kamatokat érdemes összevetni, hanem a THM-et, valamint a havi törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő összeget is. A THM tartalmazza azokat az egyéb költségeket, amely a hitelfelvételhez elengedhetetlen, a teljes visszafizetendő összeg alapján pedig megállapítható, hogy mennyit spórolhatunk az egyik bank ajánlatán a másikhoz képest. A hitelajánlatok összehasonlítását könnyedén, személyreszabottan megtehetjük a Pénzcentrum hitelkalkulátora segítségével. 

Címkék:
hitel, lakáshitel, jelzáloghitel, bank, otp, thm, jegybanki alapkamat, jelzálog, kamatemelés, otp bank, hitelkamat, kondíció, hitelkamatok,