Ez a hat legfontosabb tanács a hitelfelvétel előtt állóknak: ha megfogadod őket nem húzhatnak csőbe

HelloVidék2021. november 10. 08:13

Eljött az évnek az az időszaka, amikor a legtöbbet vagyunk hajlandóak költeni luxuscikkekre vagy egyéb, utólag fölöslegessé váló termékekre. Sokan még kölcsönt is felvesznek azért, hogy ne kelljen semmiről lemondaniuk a karácsonyi időszakban. Ugyanakkor egy hitelfelvétel mindig jár bizonyos kockázattal, ezért fontos, hogy alaposan mérlegeljünk, mielőtt belevágunk. A HelloVidék górcső alá vette, mire kell odafigyelni, hogyan élhetünk okosan a személyi kölcsön adta lehetőségekkel.

Idén valószínűleg emelkedni fognak az ünnepekre szánt kiadások, hiszen évek óta nem láttunk ekkora áremelkedést. Szeptemberben a KSH adatai szerint 5,5 százalékra emelkedett az infláció az előző havi 4,9 százalékról. Közel kilenc éve nem volt ekkora ez a szám, és a folyamatnak azóta sincs vége. A banki elemzők szerint idén a magas infláció ellenére a 2019-es szintre térhet vissza a lakosság hitelfelvételi kedve. A hiteleken belül pedig nagyon fontos szerep jut a személyi kölcsönnek.

1. Egy forinthitelnek is van kockázata

A változó kamatozású hitelek legjellemzőbb kockázata a kamat megváltozása. A személyi kölcsönök esetében ez nem fenyeget, hiszen a bankok jellemzően fix kamatozással kínálják. A hazai bankok ügyfeleik körében többnyire azt tapasztalják, hogy népszerű cél a lakásfelújítás, az autóvásárlás, illetve, amennyiben racionalizálni szeretnénk a meglévő hiteleket, a hitelkiváltás is.

A hosszabb időtávra felvett, rögzített kamatozású hitelek tehát nagyon népszerűek a lakosság körében, ilyen a legtöbb banknál a személyi kölcsön is, de azt azért tudni kell, hogy itt a "hosszú táv" a legtöbb esetben maximum 96 hónapot jelent, vagyis 20-30 évre nem igényelhető, a maximális futamidő többnyire 8 év, és mivel gyorskölcsönről van szó, nem vehető fel akkora összeg, mint egy jelzáloghitel esetében például, ahol az ingatlan fedezi a hitelt a bank felé, a felső határ 10 millió forint.

Mindenképpen mérlegelni szükséges azt is, mekkora törlesztőrészlet fér bele havi fix kiadásként a büdzsénkbe. Tekintettel arra, hogy mindenki más mértékű bevétellel rendelkezik, a maximális törlesztőrészlet eltérő, az igazolt jövedelemhez mérten állapítják meg. A maximális törlesztőrészlet mértéke jogszabályi szinten is szabályozva van

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tanácsolja a Takarékbank szakembere.

Jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy a hiteleknél nemcsak a kamat a meghatározó, hanem a THM is legalább annyira fontos, amikor a havi törlesztőrészletről van szó.

Ha kíváncsi vagy az öt további fontos tanácsra is, olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán!

Címkék:
kamat, személyi kölcsön, törlesztőrészlet, személyi, lakosság, bankok, személyi hitel, hitelek, fix,