Keserű csavar: nem minden magyarnak jár a babaváró hitel?

Pénzcentrum/Index.hu2020. május 23. 10:44

Ha egy házaspár egyik tagja az unión kívülről érkezik, és kapott letelepedési engedélyt, ezzel együtt magyar személyit, akkor minden gond nélkül megfelel a kritériumoknak. A szlovák állampolgárokkal azonban más a helyzet.

Egy olvasó azzal kereste meg az Indexet, hogy hiába van meg a 3 éves tb jogviszonya neki és párjának, nem jogosultak a babaváró hitelre. Az olvasónk és házastársa, aki magyar ajkú szlovák állampolgár, az év elején tudta meg, hogy gyerekük lesz, elhatározták, hogy felveszik a babaváró" hitelt. Mindkettőjüknek az OTP-nél van számlája, így logikusnak tűnt, hogy ehhez a bankhoz fordulnak, és kezdetben úgy tűnt, hogy minden rendben van.

Tudtad? A babaváró hitelt ingatlanvásárlásra is felhasználhatod! Nézz szét az ajánlatok között!

Az ügyintézés során azonban rendszerhibába futottak az adatok felvételénél: nem tudták felvinni a feleség adatait, mivel nincs magyar személyije. Kiderült ugyanis, hogy rendelkezni kell magyar személyazonosító okmánnyal, ha az ember az OTP-nél szeretne felvenni hitelt.

Siettek tehát, hogy megszerezzék a magyar személyit a hölgynek, ám mivel az uniós személyigazolványok kölcsönösen érvényesek a tagországokban (plusz Izland, Lichtenstein, Norvégia és Svájc), így akik ezekből az országokból jönnek, nem kapnak külön magyar személyit, ahogyan erről az okmányiroda is tájékoztatta a hiteligénylőket.

 

Címkék:
hitel, otp, kölcsön, szlovák, okmányiroda, magyar, babaváró, személyigazolvány, kkf,