Ők vásárolják fel a Balaton környékét: egekben az ingatanárak

Magyar Nemzet2019. november 14. 09:00

Rohamtempóban épülnek az új lakások a Balatonnál, amelyeket hozzávetőleg budapesti árakon adnak el. Ugyanakkor magánember a legritkább esetben vásárol balatoni ingatlant, ma már inkább a befektetőké a pálya.

Elképesztő tempóban épülnek az új lakások a Balatonnál, ráadásul budapesti árakon el is kelnek - írja a Magyar Nemzet. Ennek egyik motorja az 5 százalékos újlakás-áfa közelgő megszűnése, de ez még nem indokolná, hogy Budapestet, Pest megyét vagy Győrt is elverje a Balaton a beruházások tekintetében. Hogy kiknek épülnek a lakások? A lap összeállítása szerint kisebb arányban saját maguknak, illetve tágabb családjuknak nyári lakást vásárlók, nagyobb arányban pedig

a nyáron a lakásokat kiadó befektetők találhatók a vevők között.

A KSH 2018-as adataiból kiderül, Siófok az újlakás-eladások tekintetében a 9. helyen van (195 lakás), de Balatonlelle sincs sokkal lemaradva, a 15. (109 új lakás), sőt, a tízezer lakásra vetített arány tekintetében Balatonlelle országos első. Az idei őszre tört meg a folyamat, de ennek még nem is az áfaváltozás az oka, inkább a túlárazás (1,2-1,5 milliós négyzetméterárak nem ritkán), ami részben a munkaerő drágulása miatt vált szükségessé.

Lakásvásárláshoz keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az ingatlanok sorsa egyébként szakértők szerint javarészt tényleg a bérbeadás, egyre kevesebben akarnak ugyanis egész évben bajlódni egy nyaralóval.

Címkék:
hitel, Balaton, ingatlan, ingatlanvásárlás,