Nagyszerű hír érkezett: örülhet, aki bombabiztos lakáshitelt akar

Portfolio2019. augusztus 18. 11:30

Jó hatással volt a tőkepiaci hozamcsökkenés a bankok hiteleire is: júliusról augusztusra több bank is visszavágta fix kamatozású lakáshiteleinek a kamatát. Több százezer forinttal csökkent ezzel a futamidő egészében várhatóan visszafizetendő összeg, és például egy 5 éves kamatperiódusú lakáshitel ma már akár 3% alatti kamattal is felvehető. Személyre szabott hitelkalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Egyelőre nem igazolta eddig az élet a lakáshitelesek kamatemelési félelmeit, az intézményi állampapír-hozamok az elmúlt hetekben tovább csökkentek, és a bankok is inkább csökkentettek, mint emeltek kamataikon. Ennek ellenére arra számítunk, hogy a biztonságra törekvés továbbra is meghatározó lesz a hazai lakáshitel-felvevők esetében, így továbbra is a fix kamatozású lakáshitelek iránt támaszt keresletet a lakosság.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

2019 első felében az új lakáshiteleknek már csak a 4 százaléka volt változó kamatozású, 72 százalékát pedig 5 évnél is hosszabb kamatperiódus mellett vették fel a háztartások. Nem véletlenül: az utóbbi években a fix kamatozású hitelek is sokkal olcsóbbak lettek. Az öt, tíz éves és a még hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek kamatszintje július közepe óta tovább csökkent mára: számításaink szerint

  • az öt legjobb 5 éves kamatperiódusú lakáshitel átlagkamata átlagosan 22 bázisponttal,
  • az öt legjobb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel átlagkamata átlagosan 21 bázisponttal

csökkent.

KATT! További részletek, konkrét példaszámítások a Portfolio cikkében

Címkék:
hitel, lakáshitel, jelzáloghitel, kamat, fix kamatozás, pénzcentrum kalkulátor,