Támogatnák a nagyszülőket, de mi lesz a nyugdíjasokkal?

MTI2019. május 28. 18:00

Jövő év január 1-jétől gyedre mehetnek a munkapiacon aktív nagyszülők bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az erről szóló törvénymódosítást ma kezdte tárgyalni az Országgyűlés.

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára. Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni. Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig - ikrek esetén hároméves korig - otthon maradhasson a gyermekkel - ismertette.

Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.

A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik. A nagyszülői gyed igénybevételének feltételei között említette, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével. Elmondta, a nagyszülőnek is a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel az is, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie - közölte, megjegyezve: napközben persze a nagyszülő elviheti magához a gyermeket.

Novák Katalin közölte, a nagyszülő több unoka után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka elmondta, kutatások szerint a mai családokban rendkívül fontos a nagyszülők szerepe, akik rengeteg, máshol őt el nem érő tudást adnak át unokáinak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik két vezérszónoka kifogásolta, hogy a nagyszülő épp a nyugdíjszámítás alapját adó éveket töltené gyed-en, ami jelentősen visszanyesné későbbi juttatásaikat, akárcsak azt, hogy választani kell a nyugdíj és a nagyszülői gyed között.

Stummer János annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az özvegyi nyugdíjban vagy ápolási díjban részesülők korlátozás nélkül igénybe vehessék a nagyszülői gyedet, és indítványozta, hogy a nyugdíjasok is igénybe vehessék ezt a lehetőséget, azzal a megkötéssel, hogy a két juttatás összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Azt is indítványozta, hogy az egyedülálló szülők esetében a nagyszülői gyedet másfélszeres szorzóval számolják.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka visszautasította azokat az ellenzéki kijelentéseket, hogy túlságosan szűk kört érintenek a családtámogatások, mondván, minden gyermeket nevelő család igénybe tudja venni annak legalább egy elemét, az adókedvezménnyel például 97 százalékuk tud élni.

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyedről szóló előterjesztés feltehetően jóval szűkebb kört érint, mint amit sokan elsőre gondoltak.
Emellett életszerűtlennek is nevezte a támogatást az előírt kritériumok miatt, szerinte így az a valódi problémákra nem ad választ. Hozzátette azt is, hogy az intézkedés alapvetően a jobb helyzetű családoknak lett kitalálva. A szocialista képviselő kifogásolta továbbá, hogy a javaslat nem tartalmazza az aktív nagyszülők munkajogi védelmét. Szerinte a nagyszülői gyed szerinte csak akkor nyújthat valódi megoldást, ha a nagyszülőnek egyáltalán nem számít, hogy otthagyja a munkáját.

Arató Gergely (DK) nem vitatta azt a szándékot, hogy több gyermek szülessen, és jobb körülmények között nőjenek fel. Nem a célban van vita a kormány és az ellenzék között, hanem a módszerekben - mondta. Míg 2008-ban több mint 99 ezer gyermek született, addig 2018-ban 89 800, azaz majdnem tízezerrel kevesebb - közölte, nagyobb szerénységet kérve ezért a kormánytól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyermeknevelésben részt vevő idősek támogatása helyett a Ház előtt fekvő javaslat csak azoknak ad támogatást, akik még nincsenek nyugdíjban - kommentálta a nagyszülői gyedről szóló előterjesztést. Ki képes arra Magyarországon, hogy lemondjon a nyugdíja egy részéről? - tette fel a kérdést, jelezve, hogy a nyugdíjba vonulást közvetlen megelőző munkaévek kiemelten számítanak a nyugdíj összegének meghatározásakor.

Kíváncsi vagy, milyen hatással lesz a nagyszülői gyed felvétele a nyugdíjra? Akkor ez a cikkünk is érdekelhet.

A most kezdeményezett nagyszülői gyed "nagyon jól hangzik", de csak nagyon kevesek vehetik igénybe - mondta Arató Gergely, arra szólítva fel a kormányt, hogy terjesszék ki minden nagyszülőre a javaslatot.

Demeter Márta (LMP) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyed jó megoldás lehet, de ki kell bővíteni, életszerűvé kell tenni, mert sokaknak nehézkes lesz az igénybevétele. Példaként említette, hogy a nagyszülői gyed kizárólag azoknál a családoknak nyújt segítséget, ahol a nagyszülők a közelben élnek.

Arra is rámutatott: az egyre inkább kitolódó gyermekvállalási életkor felveti, hogy sok nagyszülő nem tud majd élni a gyed lehetőségével, hiszen nyugdíjasként ezt már nem tudják megtenni. Az LMP-s képviselő szorgalmazta az érintett nagyszülők védelmét, hogy mielőbb vissza tudjanak térni a munka világába. Javasolta továbbá, hogy biztosítsák a nagyszülők négyórás munkavállalási lehetőségét a gyed mellett is.

Dúró Dóra (független) arról beszélt, hogy a nagyszülői gyed - mint minden intézkedés, amely segíti a családokat - támogatandó, de a káros demográfiai trendek érdemi megváltoztatása ettől sem várható. Közölte: a nagyszülői gyed szempontjából is korlátot fog jelenteni, hogy az anya életkora rendkívüli mértékben kitolódott az első gyermek vállalásakor, ami sok gyermek megszületését lehetetlenítette el.

Címkék:
nyugdij, penzcentrum, nagyszülő, országgyűlés, nagyszülői gyed, nyugdíjszámítás, jobbik,