Félnek a magyarok a változástól: csak az a biztos, ami fix

Világgazdaság2019. május 10. 09:31

Szinte teljesen visszaszorultak a változó kamatozású konstruk­ciók az új lakáshitel-szerződéseknél. Az átlagos kamatperiódus is egyre hosszabb - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. 2019 márciusában a kamatperiódus átlagos hossza 106 hónap volt, míg tavaly a 65-öt sem érte el az újonnan megkötött lakáshitel-szerződéseknél.

A tíz éven túli kamatperiódusú hitelek aránya idén az első negyedévben meghaladta a 10 százalékot. Az ügyfelek egyre hosszabb időre próbálják rögzíteni lakáshitelük feltételeit, így a változó kamatozású kölcsönök aránya minimálisra csökkent az első negyedévre - írja a Világgazdaság.

Egyre inkább kitolódnak a beállított kamatperiódusok az új szerződéseknél: az év első három hónapjában folyósított 201 milliárd forintnyi lakáshitelből 118,8 milliárd (59 százalék) öt és tíz év közötti kamatfixálású volt. Tavaly ebben az időszakban az új szerződéseknek csak a 23,9 százaléka volt öt és tíz év közötti kamatperiódusú, 40,5 milliárd forintnyi folyósítás mellett. Jelentősen megugrott a tíz éven túli hitelek aránya is: 10,6 százalékra emelkedett a 2017. első negyedévi 5,4-ről.

Az egy és öt év közötti kamatperiódusú kölcsönök aránya viszont jelentősen csökkent: 42,7-ről 25,7 százalékra.

A változó kamatozású, de legfeljebb egyéves kamatfixálásúaké pedig 28-ról 4,6 százalékra esett vissza. Tehát miközben a változó kamatozású konstrukcióknak az új lakáshitel-portfólióban csak kevés szerep jut, addig az öt- és tízéves kamatperiódusú, valamint a végig fix kamatú változatoké a főszerep.

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamat, kamatperiódus, penzcentrum, jelzálog, változó, fix,