Őrület, mi történik: megrohanták a magyarok a bankokat, mindenki ezt keresi

Pénzcentrum2019. május 6. 11:01

Megérkeztek a várva várt márciusi adatok a lakossági hitelfelvételről. A Magyar Nemzeti Bank meglepő számokat közölt: a lakossági hitelek kamatai kivétel nélkül csökkentek, miközben a hitelfelvételi kedv nőtt. Továbbra is tart a hitelláz, és egyáltalán nem látni, hogy hol lesz ennek a vége. A lakossági fixálási kedve nem enyhül: a változó kamatozású lakáshitel egy év alatt jelentéktelen súlyúvá vált - bár némi emelkedés most abban a kategóriában is megfigyelhető volt.

Ma tette közzé a legfrissebb adatait az MNB, amelyből megtudhattuk, hogy a lakosság milyen kamatokkal jutott hitelhez márciusban. Ez alapján látszott, hogy a személyi hitelek továbbra is roppant népszerűek, sőt, népszerűbbek, mint az utóbbi egy évben bármikor. A kamataik ennek ellenére tovább csökkentek, ismét történelmi mélypontot döntve:

Loading...

Immár az átlagos kamat is 12,87 százalék, azaz az év során először 13 százalék alatt van. Mindez azt jelenti, hogy a lakosság a növekvő kereslet mellett egyre olcsóbban jut hozzá a hitelekhez. Fontos azonban kiemelni, hogy az átlagos kamat nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egyes személyi hitelek kamatai lettek kisebbek, egyszerűen csak lehet, hogy a lakosság tudatosabb lett, és az olcsóbb személyi hiteleket választotta, ez pedig lehúzta az átlagot.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A 12,87 százalékos átlagkamat ugyanis még így is magas. A kalkulátorunkban szemlézgetve találtunk pár ajánlatot: A CIB Bank személyi hitele például 8,17 százalékos THM-mel vehető fel, a Raiffeisené már 8,97 százalékos THM-től is elérhető. A K&H-é szintén alacsony, 8,86 százalék, az MKB-nál 10,6 százalék - ami még mindig átlag alatt van. Persze vannak átlagon felüli ajánlatok is, és amennyiben a lakosság nem kamat, hanem a bankfiók közelsége szerint választ, akkor az bizony meredeken felhúzhatja az átlagot. Manapság ugyanakkor leginkább az jellemző, hogy már interneten igényelnek az ügyfelek hitelt. A többi bank kamatait itt nézheted meg.

A kamatok bezuhanása a hitelfelvételi kedv növekedésével járt együtt. Az elmúlt egy évben még egyszer sem vettek fel annyi személyi hitelt, mint márciusban. Ez 46,7 milliárd volt. Az ábrán jól látható a növekedés - az elmúlt 12 hónapban dinamikusan nőtt a személyi hitelek kihelyezett összege:

Loading...

Ez nem csak amiatt lehetséges, hogy a lakosság egyre szélesebb köre vesz fel személyi hiteleket, de újabb tendencia, hogy a felvett személyi hitelek összege is egyre magasabb. A piaci személyi hitelekről kalkulátorunkra kattintva kaphatsz bővebb tájékoztatást, leírást és összehasonlítást.

A lakáshitelek egyszerűen felrobbantak

Nem kell a lakáshiteleknek sem féltékenykedniük, sőt. Bár tavaly év végén volt némi visszaesés, az előző hónaphoz képest nagymértékben ugrott meg az új felvételek száma - minden bizonnyal szezonális hatásnak tudható be, hogy a téli időszakban kisebb volt a lakások iránti kereslet. 2019 márciusában 76,3 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel Magyarországon. Az ábrán látható, hogy ezzel a csökkenés megállt, és akár egy újabb trendfordulónak is a tanúi lehetünk - bár ez nyilván csak később derül majd ki.

Loading...

Továbbra is az 5 és 10 év közötti kamatfixálás dominál a lakáshiteleknél, ebből 44,6 milliárdot vettek fel a lakosok márciusban. Jól látszik az ábrán, hogy a fixálási őrület ebben az évben durrant be igazán: az év elején még az 1 és 5 év közötti kamatperiódus volt a legnépszerűbb, és az 1 év alatti fixálás csaknem olyan népszerű volt, mint az 5 és 10 év közötti. Ma már a változó kamatozású hitelek ennek a nyomába sem érhetnek: mindössze 4 milliárdnyi ilyen hitelt folyósítottak a bankok. A hónapban ugyan minden hiteltípus iránti érdeklődés növekedett, éves rekordot állított fel a 10 éven túli kamatfixálás: ebből immár 9 milliárdnyit vettek fel Magyarországon.

Kijelenthető tehát, hogy a lakosság fixálási hajlandósága nem csökkent, ez pedig azt jelenti, hogy alighanem teljesen kiszorulhat a piacról a változó kamatozású lakáshitel.

Főleg akkor, ha az MNB valóban monetáris szigorításba kezd, nem pedig csak elhúzza ennek fátylát a piac orra előtt (kérdés, erre mikor kerül sor). A kamatfixálás átlagos hossza egyébként folyamatosan - és meglehetősen dinamikusan - nő: legutóbb egy átlagos új lakáshitelt már 106 hónapra fixáltak. Ez az adat tartalmazza a változó kamatozású hiteleket és a fixeket is az új kihelyezéseken belül.

Loading...

Lakáshitelek összehasonlításához keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A lakáshitelek kamatai mindemellett csökkentek, bár még mindig nem érték el a tavalyi szintet. Akkor márciusban egy átlagos lakáshitel 4,1 százalékos kamattal volt elérhető, most márciusban ez 4,64 volt. Ez ugyanakkor megtévesztő adat, mert a lakáshitelek nagy része akkor változó, vagy rövidebb időre fixált kamatozású volt, ma pedig erőteljesen dominálnak a fix hitelek - ezeknek pedig magasabb a kamata. Sokkal árulkodóbb a hitelek utóbbi 4 hónapos kamatváltozása, mert ezen időtávon állt be a fix hitelek dominanciája, így ekkor van értelme az összehasonlításnak. Ekkor pedig jelentős csökkenést figyelhetünk meg, ahogy az ábrán is látható:

Loading...

Mindez persze itt sem jelenti azt, hogy nem találhatunk a fentieknél olcsóbb hiteleket. A Pénzcentrum kalkulátorában válogatva például könnyen találhatunk ennél alacsonyabb kamatokat. Az MNB egyébként ajánlása szerint arra ösztöni a bankokat, hogy küldjenek értesítő levelet a változó kamatozású hitelekkel rendelkező ügyfeleknek, amelyben szerepel, hogy milyen feltételek mellett fixálhatnak. Ennek részleteiről itt írtunk bővebben. Tűkön ülve várjuk az április adatokat, amelyből kiderül, hogy a márciusi enyhe kamatemelésnek volt-e bármilyen hatása (azt gyanítjuk, hogy nem).

Címkék:
hitel, lakáshitel, bank, kamat, személyi kölcsön, thm, kölcsön, személyi hitel, átlagkamat, babaváró,