MNB: öt nagybank kell Magyarországra, és nem több

Pénzcentrum2019. április 11. 09:26

Egészséges a bankszektor, a 2018-as év nagyon jól sikerült. A legnagyobb veszély ilyenkor az, hogy a szektor ellustul. Pedig teendő van bőven, ha ezt az állapotot fenn akarják tartani - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio Hitelezés 2019 konferencián.

A bankszektor célja hármas a jövőre nézve: a gazdasági növekedés fenntartható támogatása - ehhez jelentős hitelállomány-növekedésre van szükség. Ehhez hatékonynak és innovatívnak kell lennie a szektornak, itt pedig van teendő az alelnök szerint.

Ehhez 5, tényleg 5 nagybanknak kell lennie.

- mondta Nagy Márton. Ha ez megvalósul, olcsóbbak lesznek a termékek az alelnök szerint, ugyanis számos területen vannak még drága banki termékek. Mindemellett a bankrendszernek önfenntartónak kell lennie. Magyarország aránytalanul nagy fiókhálózattal szolgálják ki a hiteligényeket. Példaként a finn rendszert említette, ahol kevesebb, mint 5 nagybank maradt - ott végbement egy konszolidáció. Rengeteg banklicensz van kint az alelnök szerint.

A magyar bankrendszer működési költsége nagyon magas nemzetközi összehasonlításban - ha 5-6 univerzális nagybank maradna, 10-20 százalékkal nőne a hatékonyság az alelnök szerint. A költségeken ez akár 30 százalékot is javítana.

Az alelnök kitért az azonnali átutalás jelentőségére is: a pénz forgási sebessége rendkívüli mértékben nő meg - az már önmagában is nagyon jelentős dolog amellett, hogy kényelmi funkciója is van. Az alelnök megemlítette a drága banki termékeket is - Európában a lakossági számlaköltségek az egyik legdrágábbakak, de említette az értékpapírszámlákat is. Ugyanakkor szerinte rettentően drágák a hitelek - például a kiváltás 1,5 százalékába kerül, míg a régióban 1 százalék alatt van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
De a legtöbb európai országban a hitelkiváltás ingyenes.

Nagy Márton kitért a fixálásra is. Örömtelinek nevezte, hogy az új kihelyezések nagy része már fix kamatozású. Ehhez kell a lakosság döntése mellett a bankok együttműködése is. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy a lakosság bármikor átmehet változó kamatozású hitelbe. A lakáspiacot az MNB alelnöke szerint a befektetések, és nem a hitelezés hajtja. A túlzott lakossági eladósodottság szerinte nem jelent majd problémát.

Az alelnök kiosztotta a bankokat is: szerinte sokkal felhasználóbarátabb, családbarátabb fiókokra van szükség - például játszósarok kialakiításával. Megemlítette a társadalmi felelősségvállaláson belül a zöld hitelek lehetőségét is.

Címkék:
hitel, mnb, jegybank, bank, kamat, thm, matolcsy, bankrendszer, bankszektor, nagy márton,