Ez már a jövő: hamarosan számítógép fogja behajtani a tartozásokat

Pénzcentrum2019. április 11. 12:45

Küszöbön van az a korszak, amikor már a mesterséges intelligencia végzi a behajtást majd. Továbbra is elengedhetetlen lesz ugyanakkor a humánerőforrás a szegmensben.


Nagy kérdés, hogy miért beszélünk ügyfélélményről a behajtásban. Milyen ügyfélélmény van abban, ha valaki felhív, hogy fizessünk? - tette fel a kérdést Erni Tamás, a Loxon Solutions vezérigazgatója a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján. Vannak ugyanakkor olyan megoldások, ahol a mesterséges intelligencia felhasználható a behajtásban.

Egy csomó területen fel lehet használni a mesterséges intelligenciát a behajtásban, a legtriviálisabb talán a döntési mechanizmusok meghozása. Az MI döntheti például el, hogy egy ügyfélre induljon-e végrehajtás. Az ügyfélkommunikációban például elő lehet jelezni az ügyfél viselkedését - hogy ő mennyire lesz együttműködő.

Biztonságos hitelfelvételhez használd a Pénzcentrum kalkulátorát.

Az is modellezhetővé válik majd Erni szerint, hogy milyen ügyfélhez milyen munkatársat küldjenek ki, ezzel javítva a hatékonyságot. A szegmentációhoz például nagy mértékben felhasználható a mesterséges intelligencia segítsége: ezzel le lehet modellezni, hogy egy ügyfél miképp viselkedik majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az együttműködő és nem együttműködő ügyfelek eltérően állnak a behajtásokhoz, ezért fontos a vezérigazgató szerint, hogy meg tudják ezt különböztetni. Ennek alapján a behajtási tevékenységet akár ügyfelekre is testre lehet szabni.

Azt fontos hozzátenni, hogy a mesterséges intelligencia sem minden. Van néhány alapvető lépés, ahol továbbra is elengedhetetlen az emberi szaktudás. Olyan szakemberek kellenek, akik a mesterséges intelligenciához és a behajtáshoz is értenek. Az emberi tőke így az adatok előkészítéséhez, a megfelelő algoritmus kiválasztásához és az eredmények értelmezéséhez kell majd a jövőben.

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamat, kölcsön, végrehajtás, behajtás,