Itt a bankok válasza az MNB lépésére: ennyivel nőhet a törlesztőd

Pénzcentrum2019. március 29. 10:33

Leginkább a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők érezhetik meg a Monetáris Tanács legutóbbi döntését. Ők azonban első körben pár száz forintos emelkedést tapasztalhatnak majd a törlesztőben kamatfordulókor. A fix kamatozású hitelesek törlesztője egyelőre nem fog nőni a kamatforduló során.

Hozott is, meg nem is a jegybank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen, amely során már a szigorúbb monetáris politika irányába mutató döntés is született - írja közleményében a Bank360. Erre több mint 6 éve nem volt példa, ugyanakkor Matolcsy György jegybankelnök kijelentette, hogy az MNB nem tér le a laza monetáris politika útjáról, ami az inflációs adatokat figyelembe véve igencsak meglepte a szakértőket.

Fontos információt kaptak viszont a hitellel rendelkezők a jegybankelnöktől és Nagy Márton alelnöktől:

  • Ahogy azt már fentebb írtuk, az MNB határozottan kitart a laza monetáris politika mellett, mindössze az eszközök változnak.
  • A kamatdöntés nyomán 10 bázispontos emelkedés jöhet (és jött is) a BUBOR-nál.

Mire számíthatunk mostantól az MNB-től?

Az elmúlt hetekben - hónapokban több szakértő arra számított, hogy az inflációs célok elérésével a szigorítás útjára lép a jegybank, kezdetben pedig a nem konvencionális eszközökhöz nyúl majd. Ebből a szempontból nem okozott meglepetést a Monetáris Tanács döntése, hiszen a valóban ehhez az eszköztárhoz tartozó kamatfolyosót szűkítették az egynapos betétikamatok 10 bázispontos emelésével és az FX-swap állomány 100 milliárd forintos csökkentésével.

Lakásvásárlás előtt állsz? Hasonlítsd össze a hiteleket kalkulátorunkban!

De mi a helyzet az alapkamattal, amelyet minden hiteles a törlesztőrészletek kizárólagos meghatározójának és a szigorítás legfőbb eszközének tart? A jegybank kifejezte: fenntartják a laza monetáris kondíciókat, hiszen a leginkább figyelt mutató, az adószűrt maginflációs ráta az elkövetkezendő 1-1,5 évben beállt egy fenntartható célszintre, azaz nem indokolt a további szigorítás, éppen ezért hangsúlyozta a jegybankelnök, hogy eseti, egyedi lépés volt a mostani szigorítás.

Azaz egyelőre a közelébe sem megy a "legfontosabb" referenciamutatónak a jegybank és a belátható időtávon belül ez nagyjából így is fog maradni, miközben kisebb igazításokra számíthatunk a nem konvencionális eszközöknél.

De tényleg számít a hitel szempontjából, hogy mekkora az alapkamat?

Messze nem annyira, mint amennyire azt a közvélekedés gondolja. A lakossági hitelek ugyanis jellemzően három mutató valamelyikéhez kötöttek: az egy éven belüli kamatperiódusú hitelek a BUBOR-hoz, míg az éven túli fixálású kölcsönök a BIRS-hez és az ÁKK-hozamokhoz. Bár az alapkamat mértéke valamennyire befolyásolja ezeket a mutatókat, ám az utóbbi évben erősen elváltak egymástól a ráták, így ennek a mutatónak csak közvetetten van hatása a törlesztőrészletekre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akkor mi lesz most a hitelekkel?

A laza monetáris politika fenntartása tehát jó hír mindazoknak, akik hitelt fizetnek vissza vagy felvétel előtt állnak. Az MNB nem készül hirtelen, drasztikus emelésekre, hanem megpróbálja minél tovább elnyújtani a szigorítás kezdetét.

A törlesztőrészlet szempontjából ez több dolgot jelent. A változó kamatozású kölcsönöket fizetők még egy kis ideig biztonságban érezhetik magukat, ám az igazítás hatására nagyjából 10 bázispontos emelkedés várnak a BUBOR-nál az elkövetkezendő napokban - hetekben, ami legfeljebb néhány száz forintos emelkedést okozhat a törlesztőrészletben, ha hamarosan érkezik a kamatforduló. Számukra még mindig az lehet a legjobb tanács, ha fixálják kölcsönük kamatozását vagy a szigorítás előtt visszafizetik a teljes tartozást. A bejelentés egyébként meglátszik a BUBOR referenciamutatójának változásán is: a bejelentés utáni jegyzésnapon 10 bázisponttal emelkedett az egynapos (-0,04-ről 0,06 százalékra), míg a háromhónapos mutatónál 6 bázispontos ugrást láthattunk (0,13 százalékról 0,19 százalékra).

Hasonlítsd össze a fix és változó hiteleket kalkulátorunkban!

A hitelfelvétel előtt állók továbbra is akkor lehetnek a legnagyobb biztonságban, ha a - kezdetben kicsit drágább - fix kamatozású hitelek mellett teszik le a voksukat és ilyen hitelből finanszírozzák terveiket. Akik meglévő, hosszú kamatperiódusú hitelt törlesztenek nagyobb biztonságban vannak. Érdemi változás nem mutatkozik az ÁKK-hozamokban, sem a BIRS-nél. Összességében azonban érdemes felkészülni arra, hogy hosszabb távon mindhárom mutató emelkedni fog, ennek megfelelően jó, ha biztonságos, kiszámítható hitellel várjuk a szigorítást.

Címkék:
hitel, mnb, alapkamat, jegybank, bank, thm, monetáris tanács, alapkamat emelés, mnb kamatdöntés,