Nekik már sikerült: megszabadultak a hitelcsapdától

Pénzcentrum2019. március 8. 09:01

A diákhitel átlagos visszatörlesztési ideje 7,5 év: már majdnem 200 ezren rendezték a tartozást - írta a Magyar Hírlap.

Mindkét hitelkonstrukciót jellemzően a 18-25 éves korosztály veszi igénybe, a kölcsön kérelmezésére 45 éves korig van lehetőség. 

Az idei tanév első félévében 2738 új Diákhitel1 szerződést kötöttek 837 millió forint értékben, tehát jelenleg 12 794 szerződés van érvényben. Új Diákhitel2 szerződést 4670-en kötöttek 1314 millió forint értékben, így összesen 13 985 szerződésre folyósítottak hitelt 

- mondta a lapnak Bednárik András, a Diákhitel Központ munkatársa.

A diákhitel adósai fegyelmezett törlesztők, ebből kifolyólag évek óta csökken a Diákhitel1 kamata, amely jelenleg rekordalacsony: 2,2 százalékos.

A tavalyi évben emelkedett a felvehető összeg is. Már akár havi 70 ezer forintot is igényelhetnek a hallgatók, illetve tanulmányi félévenként egy összegben 350 ezer forinthoz juthatnak hozzá.

A gyes, gyed, csed időszaka alatt a Diákhitel1 kamatát átvállalja az állam, illetve mindkét diákhitelre törlesztőrészlet-szüneteltetés lép érvénybe. Két gyermek vállalása esetén az anya meglévő diákhitelének felét, három gyermek vállalása esetén pedig a teljes tartozást törlik. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A külföldi részképzésre (például Erasmus-félévek, AIESEC) készülő tanulók két félévig terjedő időre a normál Diákhitel1 kétszeresét is kérhetik.

Címkék:
hitel, diákhitel, penzcentrum,