Bedőlt hitelesek, figyelem: aki nem lép ma, nem szerezheti vissza ingatlanát

Pénzcentrum2018. november 21. 09:45

Már csak szerdán lehet ingatlant felajánlani a Nemzeti Eszközkezelőnek megvételre. A határidő lejárta után már egyetlen hiteles ingatlanát sem fogja megvenni az állami cég, és így a tulajdonos nem fogja tudni kedvezményesen visszavásárolni azt.

Már csak szerdán lehet ingatlant felajánlani a Nemzeti Eszközkezelőnek megvételre: módosul ugyanis a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló, 2011-es hozott törvény. Ennek értelmében az eszközkezelő már csak azokat az ingatlanokat vásárolhatja meg, melyeket az adós vagy zálogkötelezett a 20-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet hatályba lépésének napjáig, azaz november 21-ig beadja a szükséges papírokat. A határidő lejárta után már egyetlen bedőlt hiteles ingatlanát sem fogja megvenni az eszközkezelő.

A dolog előzménye, hogy kedden benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely szerint visszaadják lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak.

Az eszközkezelő az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben: ez az állami vállalat vásárolta meg a bajba került hiteladósok ingatlanait, majd pedig bérbe adta nekik őket.

Így az említett javaslatot vélhetően el is fogja fogadni az Országgyűlés.

Címkék:
hitel, vásárlás, ingatlan, nemzeti eszközkezelő, ingatlanvásárlás, bedőlt hitel, zálogkötelezett,