Megindult a lavina a lakáshiteleknél: ebből még baj lehet

Portfolio2018. november 19. 18:00

Elkezdődött, amitől sokan tartanak: megugrott nyár végén, ősz elején az újonnan bedőlő jelzáloghitelek darabszáma - derült ki egy mai konferencián a Központi Hitelinformációs Rendszer adataiból, amelyet a Portfolio ismertet. A régi nevén BAR-listán lévők kétharmada ma már nem a bankoknak, hanem a hitelüket megvásárló követeléskezelőknek tartozik. A teljes pénzügyi rendszerben velük együtt még mindig 18% a nem teljesítő hitelek aránya, és 700 ezer végrehajtás mellett 300 ezer fizetési meghagyás van folyamatban. Aktív a fedezetlen fogyasztási hitelek és a jelzáloghitelek piaca is, de ma már egyre kevesebb csomagot értékesítenek a bankok.

Most vennél fel lakáshitelt? Menj biztosra, használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének az elnöke az alábbiakról beszélt nyitóelőadásában a szervezet mai Országos Követelésmanagement Konferenciáján:

  • 38 tagot számlál a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), az összes meghatározó követeléskezelő tag a szervezetben ma már.
  • Ami a piacukat illeti, a megbízásos piac továbbra is szűkül, a követelésvásárlási piac viszont továbbra is aktív. A fedezetlen és a fedezetes piac is aktív, előbbiben a volumen és a csomag darabszám csökkent, utóbbiban pedig már csak kevés nagy banki csomag került eladásra.
  • Mára a Központi Hitelinformációs Rendszerbe került követelések kétharmada a követeléskezelő cégeknél van.
  • Folytatódik a követeléskezelők számára nem kívánt trend: nő a perek és végrehajtások száma. 300 ezer fizetési meghagyás és 700 ezer végrehajtás van folyamatban, ezekkel szemben 200 ezer egyezség áll, ami aktív kommunikáció esetén 60%-ban sikeres.
  • A megvásárolt követelések ára jellemzően nőtt a piacon, az elvárt hozam már egyre kevésbé érik el a tavalyi, idén év eleji szintet.
  • Ősszel ismét feléledt a követeléskezelési törvényre vonatkozó, eddig még valóra nem vált igény. A MAKISZ-nál remélik, hogy tavasztól a kormányzat élénken foglalkozik a témával, és az önkormányzati választások után elfogadhatják a törvényt.
  • Ami a jövőt illeti, 2019-ben fennmaradhat a háztartások magasabb teljesítőképessége, tovább emelkedhetnek a lakásárak, és emelkedhetnek a hozamok, negatívan hatva a portfóliók árára.
  • A MAKISZ szakmai munkájában az EARE-t, a hamarosan elkészülő (Felfalusi Péter szerint költségnövekedéssel és a jogi eljárások számának gyarapodásával fenyegető) MNB-ajánlást, a GDPR-t, a FENCA-t (európai magatartási kódex), az oktatási programokat és a MAKISZ-tagok egységes joggyakorlatának megteremtését célzó műhelymunkát említette Felfalusi.
    2019 fontos feladata lehet a fentiek mellett a perrendtartás jelenlegi gyakorlatának javítása (ma szinte lehetetlen pert indítani), Cégkapu és egyéb közigazgatási, jogérvényesítési rendszerek változásai, az IFRS-változások, látnak teendőt a társadalmi felelősségvállalási és charity programok indításában (aktívabb kommunikációban) és a bankadó mértékével kapcsolatos lobbiban is.
  • A pénzügyi vállalkozások bankadója a bankokkal és a brókercégekkel (ahol el is tűnt) ellentétben nem csökkent, a követeléskezelési törvényhez hasonlóan ebben is szeretnének jövőre előrelépést elérni.

Most vennél fel lakáshitelt? Menj biztosra, használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kiss Attila, a Központi Hitelinformációs Rendszert üzemeltető BISZ Zrt. szenior üzletfejlesztési managere előadásában a lakossági hitelpiac egyes adatait ismertette saját statisztikáik alapján:

  • A magyar lakossági hitelek darabszámának 13%-át teszik ki a jelzáloghitelek, a szerződött ügyfelek harmadának van jelzáloghitele, a kihelyezett összegnek azonban a kétharmada jelzáloghitel.
  • 2014 ősze óta nőtt a lakáscélú jelzáloghitelek darabszáma, a többi jelzáloghitel darabszáma viszont csökkenő pályán van. Míg 2014 őszén összesen 1,2, millió, ma kevesebb mint 1 millió jelzáloghitel-szerződést tartottak nyilván a KHR-ben (pozitív és negatív lista együtt).
  • A nem teljesítő hitelek aránya a teljes pénzügyi rendszerben 18%.
Megindult az újonnan nem teljesítő jelzáloghitelek számának gyarapodása, míg a június idei mélyponton csak 814, augusztusban már 1269, szeptemberben pedig 2487 jelzáloghitel vált nem teljesítővé - lesz tehát teendőjük a jövőben is a követeléskezelőknek - fogalmazott az előadó.
  • A KHR-ben szereplő mulasztások körében 88% a 365 napon túl késedelmes ügyletek aránya.
  • Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója elmondta:
  • Évente 40 ezer cég szűnik meg a közel 560 ezerből, ezekhez összesen 1,9 millió magánszemély tartozik.
  • Van olyan magánszemély, aki 1255 cégnek a tulajdonosa, ennek 95%-át számolták fel vagy kényszertörölték, vagy áll ilyen folyamat alatt.
  • Rendkívül fontos a cégek előminősítése és monitoringja, ezzel a két lépéssel nagyon sok fizetési, bedőlési problémát meg lehet akadályozni, figyelembe véve, hogy a halasztott fizetésű B2B-számlák aránya Magyarországon sokkal magasabb, mint másutt az EU-ban.

Most vennél fel lakáshitelt? Menj biztosra, használd aPénzcentrum kalkulátorát!

Címkék:
hitel, lakáshitel, jelzáloghitel, ingatlanpiac, összeomlás, bar lista, felfalusi péter, brókercégek,