Nagy a csend a bankok háza táján: most érdemes hitelt felvenni?

Pénzcentrum2018. november 10. 17:30

Nem tapasztalt nagy mozgást a jelzáloghitelek piacán november elején a Bank360. Az ügyfelek továbbra is kedvező kamatozás mellett vehetnek fel változó kamatozású vagy fixált jelzáloghiteleket, egyelőre nem tapasztalható a referenciamutatókban jelentősebb emelkedés, sőt, a legfrissebb adatok alapján csökkenést láthatunk a BUBOR alapján változó kamatoknál.

November elején egyedül a CIB Bank módosított hitelterméke kamatán: Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelének 5 éves kamatperiódusban rögzített kamatlábát 5,64 százalékról 5,61 százalékra csökkentette.

A referenciakamatok az alábbiak szerint módosultak:

  • 12 havi BUBOR alapján változó referencia kamatok csökkentek 0,57%-ról 0,54%-ra
  • 3 havi BUBOR alapján változó referencia kamatok csökkentek 0,19%-ról 0,16%-ra
  • 6 havi BUBOR alapján változó referencia kamatok csökkentek 0,32%-ról 0,27%-ra

A Bank360 tapasztalatai szerint nem hagy alább a hitelfelvételi kedv, a havi nagyjából 80 milliárd forint körüli folyósítás az év hátralevő részében még inkább fokozódhat. A legfrissebb adatok szerint szeptemberben 77,6 milliárd forint értékben kötött a lakosság új lakáshitel-szerződést, míg az egész évre tekintve elérhető közelségbe kerülhet a 900 milliárd forint is.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A szakportál becslései szerint a dinamikus növekedés 2019-ben is tapasztalható lesz majd, marad a trend. Köszönhető ez nagyrészt annak is, hogy a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa 2019. december 31-i megszűnése miatt minden beruházó igyekszik jövőre átadni az elkészült lakásokat. A 2018-as évhez képest így kétszámjegyű növekedésre számíthatunk a folyósítások terén, az újabb nagyobb lendület tavasszal érkezhet. A portál szakértői szerint a hiteligénylők egyre tudatosabbak: sokaknak jelent nagy segítséget egy hitelkalkulátor, amivel személyes igényeik alapján találhatják meg a legmegfelelőbb jelzáloghitelt, akár változó, vagy a kiszámíthatóbb fix kamatozású kölcsönökről legyen szó.

Címkék:
hitel, kamat, kölcsön, bankok, bubor, hitelek,