Ennyi idejük van a CSOK-igénylőknek, hogy megszülessenek a gyerekek

Pénzcentrum2018. november 6. 12:02

4+4 évet kapnak a párok, hogy két gyerekük szülessen a 10 milliós CSOK-hitel fejében - ezt a családügyi államtitkár közölte az RTL Klub Híradójának kérdésére, aki azt is elismerte, hogy ez önmagában még kevés egy új otthonhoz. A fiatalok nagy részének további, piaci hitelre lesz szüksége, és a szülői házat is elzálogosíthatják.


A kétgyerekeseknek legalább 50 négyzetmétere lakást vagy 80 négyzetméteres házat kell vásárolniuk ahhoz, hogy megkapják a CSOK-ot. Továbbra is 2 millió 600 ezer forint vissza nem térítendő támogatás jár nekik, ehhez vehetik fel a 10 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsönt. Emellé persze még legalább ennyi önerőre és/vagy piaci hitelre is szükségük lehet.

Novák Katalin szerint előrelépés a kedvezményes kölcsön, de elismerte, önmagában kevés, hogy új otthonhoz juttassa a két gyereket vállalókat.

Ahol még nem született meg a 2 gyerek, ott 4+4 évet kapnak a párok a vállalt feltételek teljesítésére. Ha saját hibájukból nem teljesítik majd a vállalásukat, abban az esetben a jegybanki alapkamat ötszörösével kell majd visszafizetniük a kölcsönt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
hitel, gyerekvállalás, csok, kétgyerekes,