Ez azért már tényleg kemény: 10 év alatt megduplázódtak a fővárosi ingatlanárak

Pénzcentrum2018. október 12. 15:30

Lakásszámban a XIII., árakban pedig a V. kerület vezeti magasan az újépítésűek listáját. Nyáron is nagyon pörgött az ingatlanpiac a fővárosban. Az árak tíz év alatt megduplázódtak.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az ingatlanpiac nem pihent az elmúlt három hónapban sem, akár az árakat, akár a tranzakciószámokat vagy épp a piac egyéb szegmenseit vizsgáljuk - áll a Duna House elemzésében. 2018 harmadik negyedévében a Budapesti Panel Árindex értéke meghaladta a 200 százalékpontot, amely nem mást jelent, mint hogy megduplázódott az ingatlanok ára a tíz évvel ezelőtti értékhez képest, legalábbis nominál értéken. Reál értéken is kimagasló az index alakulása, de a tényleges duplázásra még jó pár hónapot kell várni.

Tranzakciószámok tekintetében az idei legerősebb negyedévét zárta az ingatlanpiac, amely a korábbi évekhez képest is növekedést mutat.

Az elemzés kimutatta: az adósságfék szabályoknak is köszönhetően már a tényleges bevezetést megelőző időszakban is egyre többen választották a hosszabb távon fix kamatozású hiteleket, ezek aránya ebben a negyedévben már 90 százalék felett volt. Ennek megfelelően az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelek aránya a csökkent legnagyobb mértékben, a fővárosban az előző negyedéves 15 százalékhoz képest 9 százalékra esett vissza az októbertől már legszigorúbb szabályozás alá eső kategóriát.

Nyugat-Magyarországon 9-ről 4 százalékra, Kelet-Magyarországon pedig minimálisan ugyan, de 11-ről 10 százalékra csökkent ez az arány. A legalább 5 év, de kevesebb mint 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek aránya 13 százalékot csökkent egy negyedév alatt Budapesten.

Címkék:
hitel, Budapest, duna house, áremelkedés, lakásárak, ingatlanárak, ingatlanárak alakulása,