Itt az állami kamattámogatás: segítséget kapnak a lakáshitelesek

Pénzcentrum2018. június 29. 18:01

Megjelentek az első állami kamattámogatással nyújtott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a banki kínálatban. E speciális, családi otthonteremtést támogató hiteltermékek egyszerre biztosítanak a nem minősített termékeknél kedvezőbb hiteldíjakat, illetve a hiteligényléstől a jelzálogjog törléséig ügyfélbarát ügyintézést - írja közleményében az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamattámogatott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) elterjedésének további támogatása érdekében a közelmúltban - a minősített hitelnyújtás eddigi tapasztalataival és a különböző állami kamattámogatott termékek speciális jogszabályi feltételeivel összhangban - frissítette pályázati kiírását. A részletszabályok kidolgozása nyomán így idén májusban megjelentek a banki kínálatban az első, állami kamattámogatás mellett nyújtott fogyasztóbarát lakáshitelek.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A már elérhető minősített kamattámogatott hiteleknél a futamidő legalább első 5 évében az állam - az előírt feltételek teljesülése esetén - a kölcsön törlesztésekor a hiteligénylők helyett megfizeti a hitelkamat egy részét. A piacon elérhető új kamattámogatott fogyasztóbarát lakáshitelek - az állami támogatás mellett - megfelelnek a jegybank szigorú (hiteligénylésre, hitelbírálatra, folyósításra, törlesztésre, ügyintézésre, tájékoztatásra, kamatokra, díjakra, költségekre vonatkozó) minősítési feltételeinek is.

A fogyasztóbarát lakáshiteleknél a többi piaci lakáshitelhez képest mintegy negyedével alacsonyabb a folyósítási, és mintegy felével alacsonyabb az előtörlesztési díj, s egyszerűbb az ügyintézés. A bank az ügyfél kérésére köteles átvállalni a teljes földhivatali ügyintézést, a hitelbírálat legfeljebb az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 - kamattámogatott hitel esetén a termék összetettsége miatt 20 - munkanap lehet, a folyósítási feltételek teljesítését követően pedig 2 - kamattámogatott hitel esetén 5 - munkanapon belül folyósítani kell a hitelt.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek összehasonlíthatóságát biztosító weboldalon található összehasonlító kalkulátor, valamint a jegybank Hitel- és lízingválasztó programja táblázatos formában is bemutatja az állami kamattámogatott fogyasztóbarát ajánlatokat. Ezek alapján a piacon

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a három vagy több gyermekes családok számára már elérhető olyan termék, amelynek akár fél százalékponttal alacsonyabb (3 százalék körüli) a teljes hiteldíj-mutatója még a nem kamattámogatott fogyasztóbarát lakáshitelekhez képest is.

A fogyasztóbarát lakáshitelt nyújtó hitelintézetek biztosíthatják a fogyasztók számára, hogy a kölcsön mellé vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást (pl. Családok Otthonteremtési Kedvezménye, CSOK) is igényelhessenek. Egyes kamattámogatott hiteleknél ugyanakkor nem csak opció, hanem kötelező feltétel, hogy a fogyasztó CSOK-ot is igénybe vegyen.

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamattámogatás, fogyasztóbarát, fogyasztóbarát lakáshitel,