Több mint 1000 milliárd forintnyi hitelt vettünk fel tavaly

Világgazdaság2018. január 31. 09:00

A novemberi adatok alapján úgy tűnik, hogy szinte minden lakossági hitelfajtánál megállt az állományok zsugorodása - írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2017 novemberére szinte minden lakossági hitelfajtánál megállt az állomány zsugorodása. A háztartások teljes hitelállománya (5828,7 milliárd forint) november végén 2,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Kiemelkedően sokat, 26,8 százalékot nőtt a személyi hitelek állománya november végéig, de két számjegyű, 13,2 százalékos emelkedést mértek a járműhiteleknél is. Összességében azonban a fogyasztási hiteleknél még mindig csökkenés volt tapasztalható (1,27 százalékos az év első 11 hónapjában), ami a szabad felhasználású jelzáloghitelek állományának zsugorodásából következik.

Ezzel szemben a lakáshiteleknél fordulatról lehet beszélni: tavaly november végén 3027,3 milliárd forintnyi ilyen hitellel rendelkeztek a háztartások, ami 3,4 százalékos éves növekedés. Lakáshiteleknél az új szerződések értéke közel 594 milliárd forintot tett ki, ez 38,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A lakáscélú és a fogyasztási hitelek esetében összesen több mint 1001 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a háztartások tavaly november végéig, ez 36,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Címkék:
mnb, jelzáloghitel, hitelállomány, fogyasztási hitelek, hitelek,