Legatyásodott magyarok állnak sorban a bankoknál: mire számítanak?

Pénzcentrum2017. október 9. 10:52

A várakozásoknál sokkal jobban pörög idén a jelzáloghitelezés. A piaci szakértők az év elején még 600 milliárdra becsülték a piac nagyságát, mostanra ezt a számot 680-700 milliárd forintra teszik, tehát az akár 30 százalékos növekedést sem tartják lehetetlennek. Ezzel párhuzamosan növekedett a jelzáloghitelek mellé igényelt állami támogatások összege is.

Lényegesen gyorsabban növekszik a jelzáloghitel-piac az év elején vártnál - mondta el Rajna Gábor, a K&H Bank lakossági értékesítési igazgatója. Tavaly 528 milliárd forint hitelt helyeztek ki a bankok, ezzel szemben idén a 700 milliárd forint sem lehetetlen. A növekedést több tényező is segíti, mint például a rendkívül alacsony alapkamat, a nettó reálbérek növekedése, a GDP növekedése és a munkaerőpiaci helyzet javulása.

A felívelés várhatóan nem csak átmeneti, hiszen 46 százalékkal több új lakás épült 2017 első félévében az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. A kiadott építési engedélyek és az egyszerűsített építések száma is 40 százalékkal emelkedett.

Továbbra is sokan igénylik az állami támogatásokat. A K&H Bankon keresztül például idén 33 százalékkal több állami támogatást igényeltek, mint 2016 első hét hónapján - ez 6,4 milliárd forintot jelent. Jelenleg a CSOK-os igénylések 77 százaléka mellé igényelnek az ügyfelek kisebb-nagyobb jelzáloghitelt is.

A bank felméréseiből kiderül, hogy lassan elfogynak az önerős lakásvásárlók, egyre többen szorulna rá a jelzáloghitelekre. Míg korábban csak a lakásvásárlások 40 százaléka mellé igényeltek kölcsönt, addig a mostani arány már 45 százalék. Ebben nyilván szerepe van a lakásárak növekedésének is.

Címkék:
lakáshitel, jelzáloghitel, lakásvásárlás, lakáspiac,