Nem is gondolnád, hány jó házasság megy rá a hitelfelvételre

Pénzcentrum2017. május 25. 15:00

A legjobb kapcsolat és a legstabilabb házasság is rámehet a pénzügyi problémákra, főleg ha rosszul végződik egy hitelfelvétel, amiről a pár egyik tagja mondjuk nem is tudott. Az ilyen esetek káros következményeitől is megvéd a közjegyzőnél kötött házassági szerződés: ebben a felek rögzíthetik, hogy a külön-külön keletkezet adósságaik a másikat nem terhelik.

Egyre többen ismerik fel, hogy a vagyonjogi kérdések házasság előtti rendezése nem a bizalmatlanságról, sokkal inkább a házastárs biztonságáról szól. A kapcsolat stabilitásának megőrzése érdekében fontos gondoskodni arról, hogy pénzügyi döntéseink miatt a másikat ne érhesse kellemetlenség. Például amiatt, ha a férj a nagyszüleitől örökölt lakását egy jóval nagyobbra cseréli, hogy azt bérbe adja, a jelentős árkülönbözetet lakáshitelből fedezi, ám annak törlesztésével gondjai akadnak. Nem egyszer a feleség nem is tud arról, hogy párja a tranzakció érdekében mekkora adósságba verte magát.

Kellemetlen lehet a meglepetés

Így nagy lehet a megdöbbenés, amikor a férj hitelezője a feleség nevén lévő vagyontárgyakra is rá akarja tenni a kezét. Többek között arra a Balaton-parti nyaralóra, amit a férj a neje nevére vett, most azonban azon is túl kell adnia. Sajnos arról is gyakran hallani, hogy csak szerette halála kapcsán értesül a házastárs arról, mekkora adósságot kell rendezni, akár a "vétlen" fél vagyonából is.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a házastársak együttesen felelnek az olyan tartozásokért, amelyeket közösen vállaltak. Például a mindkettejük által adóstársként kötött szerződésből származókért.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy az is közös tartozásnak minősülhet, ami a házassági életközösség ideje alatt az egyik fél egyedül vállalt kötelezettségéből keletkezik.

 Például, hiába csak az egyik házastárs vesz fel lakáshitelt, az abból eredő, hitelezővel szembeni tartozásért nem csak ő felel a külön vagyonával, hanem házastársa is, a közös vagyonukkal.

A közjegyző menthet meg

A Polgári Törvénykönyv értelmében ugyan van mód arra, hogy ha az egyik házastárs a másik hozzájárulása nélkül megkötött szerződéssel nagymértékű adósságot halmozott fel, és ez olyan mértékű, hogy a házastársát a vagyonközösség alapján megillető részesedést is veszélyezteti, akkor a bíróság a veszélyeztetett házastárs kérésére a házastársi vagyonközösséget még az együttélés fennállása alatt megszüntetheti. Ám ebben az esetben egy bíróság előtti bizonyítási eljárásra kell felkészülnie a feleknek, amelynek a kimenetele bizonytalan, időtartama pedig általában igen hosszú.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha valaki biztosra akar menni, és szeretné megkímélni párját attól, hogy adóssága a másikat is terhelje, akkor a legjobb, ha egy közjegyzőnél házassági vagyonjogi szerződést kötnek.

Ebben ugyanis rendelkezhetnek arról, hogy az életközösségük alatt szerzett vagyonból mi kerüljön az egyik, illetve a másik házastárs különvagyonába, mi legyen a közös vagyonuk, továbbá rendelkezhetnek a saját felelősségeikről is. Ilyen esetben a különvagyonával a házastárs csak akkor felel a tartozásért, ha a kötelezettséget maga is kifejezetten vállalta, például adóstárs volt a szerződésben. Egyéb esetekben pedig legfeljebb csak a közös vagyonból rá eső részével felel, de a különvagyonával nem.

A házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést be kell jegyeztetni a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába ahhoz, hogy szükség esetén hivatkozni lehessen rá.

Ellenkező esetben harmadik személlyel - például a hitelezőnkkel - szemben nem lesz érvényes. Ennek érdekében mindenképpen közjegyzőhöz kell fordulnunk, méghozzá ahhoz, akinek az illetékességi területén lakunk közösen, vagy lakik bármelyik házasfél. Magát a házassági vagyonjogi szerződést bármelyik közjegyző elkészítheti, de bejegyezni csak az illetékes közjegyző tudja, így érdemes rögtön hozzá fordulnunk.

Címkék:
lakáshitel, házasság, közjegyző, mokk,