Csak lehúzás a hitelkártya: miért ködösítenek a magyar bankok?

Pénzcentrum2017. május 11. 05:42

Bár körültekintő használat mellett éves szinten akár tízezreket megspórolhatunk a hitelkártyával, a bankok mégsem szívesen hozzák nyilvánosságra, hányan tudják kihasználni a plasztik által nyújtott előnyöket. A Pénzcentrum körképe alapján azonban egyre tudatosabban használjuk a hitelkártyáinkat, egyre kevesebben csúsznak ki a kamatmentes fizetési határidőből.

A hitelkártyák darabszáma az elmúlt években nem sokat változott. A jegybank adatai szerint jelenleg csaknem 1,4 millió van belőlük forgalomban. Az MKB Banknál jellemzően a tehetősebb ügyfeleknek van hitelkártyája, a CIB Bank ügyfeleinek pedig 9,5 százaléka rendelkezik ilyen termékkel. A K&H Banknál például 60 ezer főre becsülhető a hitelkártya birtokosok száma.

Loading...

A válságot követően jelentősen visszaesett a hitelkártyák iránt érdeklődők száma, és ez a bizonytalanság a mai napig érezteti hatását. Bár tudatos használat mellett éves szinten sokat spórolhatunk a hitelkártyával, a bankok mégsem beszélnek szívesen arról, hogy a valóságban ez hány embernek sikerül.

KATTINTS! Valóban tízezreket spórolhatunk a hitelkártyával? Vagy kamu az egész?

A hitelkártyás vásárlásaink ugyanis kamatmentesek maradnak, ha azokat minden hónapban a megadott határidőig visszafizetjük, aki azonban kicsúszik a határidőből, súlyos árat fizethet. Hiszen a hitelkártya az egyik legmagasabb THM-mel (35-40 százalék) rendelkező hiteltermék.

Melyiket válasszam?

A Pénzcentrum kalkulátor oldalán egyszerűen összehasonlíthatjuk a bankok különböző hitelkártya ajánlatait, amelyek közül így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót, attól függően, hogy mi mire szeretnénk majd használni a hitelkártyánkat.

Az első éves díjakat nézve érdemes kiemelni például a CIB Café Hitelkártyát, amelynek 0 forint az első évben a díja, a THM  mellé pedig 37,15 százalék. Aki inkább alacsony THM-mel rendelkező terméket keres, annak jó választás lehet a Takarékbank Hungária Hitelkártya, amelynek 1000 forint az első éves díja, de mellé a THM 31,8 százalék. De nem lehet rossz döntés az OTP Bank MasterCard Multipont érintő hitelkártyasem, amelynek 5 661 forint az első éves díja, és mellé a THM 34,04 százalék.

Ha számunkra a pénzvisszatérítés a fő szempont, akkor érdemes fontolóra vennünk az OTP Bank Amercian Express Blue Hitelkártyáját, egy ilyen plasztikkal ugyanis minden vásárlás után 1 százalék jóváírást kaphatunk, az állandó partnereknél pedig 2 százalék a jóváírás mértéke. Aki sokat vezet annak jó választás például a Budapest Bank JólJáró kártya, amellyel például 3 százzal olcsóbban megúszhatjuk a tankolást, az élelmiszer vásárlásaink pedig 2 százalékkal lehetnek olcsóbbak.

A Pénzcentrum körképe szerint egyre tudatosabban használjuk a hitelkártyáinkat. Egyre kevesebben használják a méregdrága készpénzfelvételi lehetőséget és csökken azoknak az aránya, akik kicsúsznak a kamatmentes fizetési határidőből.

A hitelkártya birtokosok egyre tudatosabban használják a kártyájukat, igyekeznek időre visszafizetni tartozásukat, vagy annak nagy részét. Azon ügyfelek száma, akik kicsúsznak a kamatmentes fizetési határidőből, kártyatípusonként változó, átlagosan 35 százalék körül mozog

- válaszolta megkeresésünkre a K&H Bank.

A lapunknak választ adó bankok hasonló pozitív tendenciáról számoltak be, vagyis folyamatosan növekszik azoknak az aránya, akik a kamatmentes időszakban visszafizetik tartózásukat, azonban konkrét számokat (a K&H Bank kivételével) nem árultak el.  Bár az FHB Bank válaszából annyi kiderült, hogy a legtöbben a magasabb kiadásokkal járó időszakokban csúsznak ki a fizetési határidőkből.

Jellemzően a magasabb kiadásokkal járó időszakok során - például a téli ünnepek, vagy a nyári nyaralás időszaka - több ügyfél fizet kamatot, míg az egyéb időszakokban inkább kihasználják a kamatmentes periódust

- tudtuk meg az FHB Banktól.

A havi kamatok átlagosan 2,5 és 2,8 százalék körül alakulnak. Tehát számszerűsítve, ha 100 ezer forintért vásároltunk a hitelkártyánkkal és azt nem fizetjük vissza a megadott határidőre, akkor a következő hónapban, 2,5 százalékos kamattal számolva már 102 500 forintot kellene visszafizetnünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre többször kerülnek elő a hitelkártyák

Amellett, hogy egyre kevesebben csúsznak ki a kamatmentes fizetési időszakokból, az is megfigyelhető, hogy egyre több alakalommal veszik elő a plasztikot a hitelkártya tulajdonosok.

A vásárlások volumene és a tranzakciók száma folyamatosan nő. A növekedés mértéke negyedévente 10-15 százalék

- válaszolta megkeresésünkre a CIB Bank.

Az aktív felhasználók egy hónapban átlagosan 8-10 alaklommal veszik elő a hitelkártyájukat,amelyet leginkább vásárlásra használnak. Gyakran kerül elő a hitelkártya éttermekben, benzinkutakon, de élelmiszer- és ruhaboltokban is. Az ATM-es készpénzfelvétel ezekkel a kártyákkal nem mondható gyakorinak.

Tapasztalatunk szerint a hitelkártya használók egyre tudatosabban használják a hitelkártyájukat, csökken a készpénzfelvevők aránya, illetve a hó végi átlagos tartozás összege

- mondta el megkeresésünkre az MKB bank.

A hitelkártyával történő készpénzfelvétel alacsony aránya azonban nem meglepő. Ezt a kártyatípust ugyanis nem készpénzfelvételre alakították ki, éppen ezért az ezzel történő készpénzfelvétel jóval drágább, mintha bankkártyával vennék fel pénzt. Ráadásul a vásárlásoktól eltérően, ezt a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli. Az készpénzfelvételi díjak hitelkártyától függően változnak. A CIB banknál például 730 és 1137 forint közötti díjat fizethetünk, ha a hitelkártyánkkal veszünk fel készpénzt. 

{{EMBED:infogram_fizetesi_kartyakkal_lebonyolitott_belfoldi_tranzakciok}}

Az alábbi grafikon jól mutatja, hogy a bankok válaszait az Magyar Nemzeti Bank adatai is alátámasztják. Míg 2014. első negyedévében a hitelkártyás vásárlások száma 11 millióra volt tehető, addig ez a szám 2016. első negyedévében már jóval 16 millió fölé rúgott, tavaly az utolsó negyedévben pedig már megközelítette a 20 milliót.

Mekkora összegekről van szó?

A hitelkártyák hitelösszege kártyatípustól függően változik. A K&H Bank ügyfelei átlagosan 300 000 - 500 000  forint közötti hitelkeretet kérnek, míg a CIB Banknál az átlagos hitelkeret 100 000 - 750 000 forint között mozog. Az MKB banknál a legkisebb hitelkeret 200 000 forint, míg a legnagyobb 2 millió forint is lehet.

A plasztikkal rendszeresen fizető ügyfeleink általában hitelkeretük egyharmadát, felét is kihasználják

- válaszolta a Pénzcentrumnak az UniCredit Bank.

A hitelkártyák népszerűségét növelik természetesen a vásárlásokhoz kapcsolódó különböző pénzvisszatérítési akciók. A K&H Bank tapasztalatai szerint az ügyfeleik igyekeznek maximálisan kihasználni ezeket a lehetőségeket. De az FHB Bank szerint is vonzóak a pénzvisszatérítési akcióik, hiszen a kedvezményes időszakok alatt az új igénylések száma megugrik.

Loading...

Címkék:
hitel, bank, hitelkártya, kalkulátor, körkép, termék, kamatmentes, csúszás, hitelkeret otp,