Fontos levelet hoz a postás: a lakáshiteledről van szó

Pénzcentrum2016. szeptember 21. 14:01

Fontos levelet kapnak hamarosan a Magyarországról távozó Axa Bank ügyfelei, amelyben az OTP-hez való váltás részleteit olvashatják. A lakáshiteles ügyfeleknek viszont már csak csütörtökig van lehetőségük bejelentkezniük a bankjuknál, így nekik nem árt sietniük. De mi lesz vajon a bankszámlatulajdonosokkal?

Már alig több, mint egy hónap van hátra addig, amíg az OTP átveszi az Axa ügyfeleit, a váltás november 1-én fog megtörténni. Megnéztük, mire számíthatnak az ügyfelek.

Már csak egy napjuk maradt

A lakáshiteles ügyfeleknek

szeptember 23-ig kell felkeresnie az Axát,

adategyeztetés céljából. Az OTP-től az adatok alapján november során küldenek tájékoztatást a további teendőkről. Az egyeztetésre azért van szükség, mert sok adós hitele már közel egy évtizedes és azóta szinte biztosan volt módosulás az adatokban, így enélkül nehezebb a beazonosítás és lakcímváltozás esetén az értesítőt sem biztos, hogy megkapják az ügyfelek.

A hitelek egyébként csak kisebb, technikai módosításon esnek át, így

a törlesztőrészleteket ugyanúgy és ugyanakkor kell megfizetni,

mint eddig. A hirdetményeket egyébként majd az OTP, Axásoknak létrehozott aloldalán novembertől lehet megtalálni.

Mit csináljon, akinek számlája van?

Akinek jelenleg Axás bankszámlája van, az később automatikusan OTP-s ügyfél lesz, ehhez viszont az alábbi folyamaton kell átesnie:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Szeptember 26-án új számlaszámot kapnak az ügyfelek.
  • Október 3. és 7. között az ügyfelek megkapják a legfontosabb tudnivalókról szóló levelet.
  • Október 3-20-ig kipostázzák az új betéti kártyákat, minden jelenleg aktív (vagy aktiválásra váró) Axa-s kártya tulajdonos új, OTP-s kártyát kap. A PIN-kódokat külön postázza a bank.
  • Október 24. és 28. között az ügyfelek SMS-t kapnak a mobilszámukra, amivel ellenőrzik, hogy minden küldeményt megkaptak-e. Szintén ekkor kapnak hozzáférést az ügyfelek a netbankos és a telebankos szolgáltatáshoz, ehhez is SMS-ben jutnak az ügyfelek.
  • A korábban kapott OTP-s bankkártyák, a netbank, a telefonon ügyfélszolgálat november 1-től használható. A fiókban pedig 2-tól végezhetnek az ügyfelek tranzakciókat.

Lényeges kiegészítés, ha szeptember 24. és október 28. között az Axánál változást kezdeményez az ügyfél, akkor ezt a későbbi, OTP-s számlánál is érzékelni fogja.
A mostani bankszámlák megszűnnek,

  • Az OKÉ 1 és 2 helyett az OKÉ 5,
  • Az OKÉ 3 és 4 helyett az OKÉ 6,
  • Az OKÉ Betétszámla helyett az OKÉ 7,
  • Az Axa diákszámlák helyett az OKÉ Junior lép életbe.

Az OKÉ 5 számla kedvezményes számlavezetéséhez havi 50 ezer forint jóváírás vagy 500 ezer forint elhelyezett megtakarításnak kell lennie, az OKÉ 6 számlához pedig 200 ezer forint jóváírás vagy 2 millió forint megtakarítás kell a kedvezményes számlavezetéshez. A számlacsomagok rendszere hasonló, mint korábban az Axánál voltak, jelentős változásra nem számíthatnak az ügyfelek, a Pénzcentrumnak így nyilatkozott az OTP ezzel kapcsolatban:

Az OTP Bank az AXA Bank Europe Magyarországi Fióktelepe által 2016. október 31-én érvényben lévő kondíciót köteles átvenni.

A diákszámlák viszont változnak, ők a jelenlegi OTP Junior számla kondíciói mellett bankolhatnak tovább. A számlákhoz egyébként két féle MasterCard bankkártyát választhatunk a számlához, de ami ennél fontosabb, hogy a netbank (amelynek nincs havi díja) viszont a váltás után már az OTP rendszere lesz, az ügyeket itt lehet majd intézni. Az értesítésekről érkező SMS 19 forintba kerül majd.

Címkék:
hitel, bankszámla, lakáshitel, megtakarítás, axa bank, telebank,