Itt a jegybank kamatdöntése

Portfolio2016. augusztus 23. 19:03

A várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékos szinten tartotta irányadó kamatát mai kamatdöntő ülését a jegybank monetáris tanácsa. A kamatfolyosó szintén változatlan maradt. A piac már az őszi eseményekre készül, amikor a jegybanki eszköztár-átalakítás hozhat jelentős változásokat a pénzpiacon.

Az utolsó, májusi kamatvágás óta a Magyar Nemzeti Bank kommunikációja egyértelmű: minél tovább az aktuális szinten tartani az irányadó kamatot, eközben egyéb nem konvencionális eszközökkel tovább lazítani a monetáris kondíciókon. Mivel sem az infláció, sem a növekedési adatok nem hoztak olyan új információt, amelyek átírták volna a gazdaságról alkotott képet, fel sem merülhetett, hogy a jegybank elálljon korábbi elkötelezettségétől.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szintén arra hívta fel a figyelmet a kamatdöntés kapcsán, hogy az irányadó kamat változatlansága mellett a piac majd szeptemberben kaphat iránymutatást a jegybanktól a három hónapos betétek év végi szintjével kapcsolatban, ami befolyásolhatja a rövidebb lejáratú kamatszinteket.

A jegybank várhatóan továbbra is arra törekszik, hogy a bankközi kamatokat az irányadó ráta alatt tartsa, ezzel próbálva fékezni a forint erősödését.

 

 

Címkék:
hitel, kamat, budapest alapkezelő, kamatdöntés,