Hogy tartozhat ennyivel az RTL sztárja? Tényleg mindent elveszíthet?

Pénzcentrum2016. június 4. 13:01

Akár a 4 millió forintot is elérheti Farm Gergő tartozása, amit egyetemista évei alatt halmozott fel. Annak ellenére, hogy hatalmas tartozása van, a felszólító leveleket ki sem nyitotta, így nem kizárt, hogy még azt sem tudja, hogy lehetősége lenne átütemezni a hitelét. A Diákhitel behajtása ugyanis eltér a banki hitelek gyakorlatától, ráadásul több útja is van annak, hogy belátható határidőn belül megszabaduljon a vállát és pénztárcáját nyomó tehertől.

Tetemes Diákhitel tartozás nyomja Farm Gergő vállát. Ugyan négy évig járt a gödöllői egyetemre, de a szakdolgozatát nem írta meg, így diplomát sem kapott, ez alatt kapta a kölcsönt, ami mostanra kamatokkal együtt már 4 millió forintot tesz ki. Hiába kapta azonban a felszólító leveleket, hogy fizessen, azokat ki sem nyitotta - számolt be a Blikknek a valóságshow-szereplő.

Ahogy azt a Pénzcentrum már megírta, Gergő most arra számít, hogy az adósok börtönbe is kerülhet, ha nem törleszti az adósságát, azonban a behajtási folyamat általában nem ezzel kezdődik.

Tényleg börtön vár a rá?

A nemfizető hitelek behajtása többlépcsős folyamat, és a Diákhitelnél sincs ez másképp. A végrehajtási gyakorlattal kapcsolatban megkerestük a hitelezőt, kérdésünkre az alábbi választ adták:

A hátralékos ügyfelek több csatornán (Diákhitel Direkt fiók, postai levél vagy sms) havonta egy vagy két alkalommal kapnak felszólítást. Ha valaki 12 hónapnyi tartozást felhalmoz, akkor hitele felmondásra kerül, és teljes összegben lejárttá válik. Ekkor még mindig befizetheti a felhalmozott hátralékot és ekkor visszaállítjuk a szerződését. Ha azonban ekkor sem törleszt az ügyfél, akkor az ügyet átadjuk a NAV-nak

 - válaszolt a kérdésünkre a Diákhitel Központ.

Ebből is látható, hogy az adósság törlesztésére elég sok idő áll rendelkezésre, nem is csoda, hogy a Diákhitel1 konstrukciónál a nemfizető adósok aránya csupán 2,12 százalék (a Diákhitel2-nél még nem értek arra az érettségi szintre a kölcsönök, hogy hátralék lépjen fel).

Hogyan hajtja be az adósságot a NAV?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Diákhitel Központ tájékoztatása szerint "hatékonyan végzi ezt a tevékenységet" (vagyis az adósság behajtását), így tényleges végrehajtásra jellemzően nem kerül sor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit tud kezdeni az adóhivatal a tartozás behajtásáért?

Többször megkeresik az ügyfelet, legegyszerűbben a jövedelem-letiltás eszközével élnek (ha van az ügyfelünknek munkája), vagy a vagyonra végrehajtást jegyeznek be. Ha a megkeresésekre nem reagál az adós, akkor bírósági végrehajtóhoz kerül az ügy, aki hatékonyan tudja behajtani az adósságot.

Milyen lehetőségei vannak Farm Gergőnek?

  • Mivel a hitel visszafizetésében a Diákhitel Központ is érdekelt, így akkor is lehetősége van fizetési könnyítést kérnie, ha már a NAV átvette az ügyét (valószínűleg erről van szó).
  • Ha viszont nem reagál a megkeresésekre (állítása szerint a levelet sem bontotta ki), akkor a hitelező azt gondolhatja, hogy az ügyfél szándékosan nem törleszti az adósságát (ez egyébként a banki hitelekre is igaz). Így pedig kénytelen a tartozást behajtani.
  • Jelenleg Gergőnek a Diákhitel Központhoz fordulhatna fizetési könnyítésért, de ha az ügye már olyan szakaszba lépett, amikor ez nem adható, akkor valószínűleg a NAV-val, vagy a bírósági végrehajtóval kell erről megegyeznie.
  • Ha munkát talál, akkor egy hitellel akár a teljes adósságát is kifizetheti banki, adósságrendező személyi kölcsönnel. Ezek akár 10 százalékos kamattal is elérhetők, így öt év alatt, havi 85 ezer forintot törlesztve megszabadulhat a terhétől. Mivel ez elég magas, ezért akár 10 éves futamidőt is választhat, így a havi részletei 53 ezer forintosak lesznek.

Loading...

Címkék:
hitel, adósság, diákhitel, adósságrendezés, felszólító levél,