Így újíthatod fel ingyen az otthonod: igen, hitelből!

Pénzcentrum2016. április 20. 11:32

Szakszerű hőszigeteléssel akár 40 százalékkal is csökkenthetjük a rezsiszámlánkat, nyáron pedig a villanyszámlából is lefaraghatunk, vagy mindenestül megúszhatjuk a légkondit, ha jól korszerűsítjük lakásunkat. Ráadásul ezt akár hitelből is finanszírozhatjuk, és egy fillérünkbe sem kerül majd.


A lakásfelújítás a nyári időszakban a legnépszerűbb, sokan azonban már kora tavasszal belekezdenek a munkálatokba. Bár egy szoba átfestésének is megtérülhet az ára (például a ház eladásakor), ez alkalommal a korszerűsítésre irányuló beruházásokat néztük meg közelebbről.

Miért éri meg korszerűsíteni?

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban van a felújítani kívánt lakásunk, de általánosságban elmondható, hogy a magyar lakóingatlanok közel kétharmada energetikai szempontból régi és elavult. Ezért a családok többsége átlagosan akár 30 százalékát is megspórolhatja a rezsiköltségeknek egy megfelelő átalakítással. Szélsőséges esetben,

egy teljes körű korszerűsítéssel akár 60 százalékos rezsiköltség csökkentést is el lehet elérni.

Ennek érdekében érdemes lehet:

  • kicserélni a nyílászárókat
  • hőszigetelni
  • korszerűsíteni a fűtést
  • megújuló energiákat használni (pl. napelem, napkollektoros rendszerek)
  • energiatakarékos izzókat használni

Természetesen minden energetikai beruházás előtt érdemes egy szakember - energetikus épületgépész tanácsát kikérni. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani.

Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, és számszerűsítve a várható eredményeket, melyekkel a kedvezőbb energiafogyasztást jelölő, jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.

Hogyan segít az állam?

Bár az új vissza nem térítendő otthonteremtési támogatás, a CSOK nem fordítható lakásfelújításra, az Otthon Melege Program legújabb alprogramja a családi házak energetikai korszerűsítésében nyújt segítséget.

A támogatás az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. A legmagasabb kapható összeg 2,5 millió forint, ehhez állandó lakcímre, vagy tartózkodási helyre és egy állandó ingatlanra van szükségünk. A pályázat keretösszege mindössze 5 milliárd forint, ami a jövőben további 5-5 milliárddal bővülhet. A szakértői jóslatok szerint azonban ez olyan kevés, hogy akár pillanatok alatt kimerülhetnek majd a térségenkénti keretek.

Van más megoldás is

Persze azoknak sem kell lemondaniuk a spórolásról, akiknek nem jut majd az állami milliókból, ugyanis a korszerűsítéssel elérhető 30-40 százalékos energia megtakarítás mellett a hitel gyakorlatilag önfinanszírozó lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A piaci kamatozású kölcsönök között jellemzően a lakáshiteleknek a legalacsonyabbak a kamatai.

A jegybank adatai szerint jelenleg 5 százalék körüli kamattal vehetünk fel lakáskölcsönt, amit korszerűsítésre, lakásfelújítására is fordíthatunk. Ezeknél a termékeknél érdemes a teljes hiteldíj mutatót is (THM) figyelembe venni, mivel ez tartalmazza a kamaton felüli költségeket is.

Mennyi az annyi?

Az egyszerűség kedvért mutatunk egy példát. A lakásfenntartási kiadások közül a magyar családoknak a legnagyobb terhet a gázszámla kifizetése jelenti. Ahhoz például, hogy a gázszámlán legalább 40 százalékos megtakarítást érhessünk el, a homlokzati hőszigetelésen túl szükség lehet a padlás- és padlófödémek, vagy a lábazat szigetelésére is. Nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán, szakszerű anyagválasztásán és kivitelezésén sem.

A szakértők szerint mindezt figyelembe véve egy átlagos családi ház hőszigetelési költsége nagyjából többnyire 1,5 millió forint alatt marad. Ez a munka körülbelül 1-2 hét alatt elkészül, és általában külön engedélyeztetés nélkül elvégezhető.

{{EMBED:infogram_QyrOugT83PrxyyGT}}

A táblázatból jól látszik, hogy a megfelelő szigeteléssel a gázfogyasztás mennyiségétől függően akár 8-10 ezer forintot is megtakaríthatunk havonta a fűtésen. Ráadásul a jól szigetelt ház hőkomfortja is sokkal kellemesebb. Rövidül benne a fűtési időszak és a nyári hőség is jobban kordában tartható, ezáltal megúszható akár a légkondícionáló beszerelése is, vagy legalább csökkenthető a működtetési igénye.

A bankok honlapján található kalkulátorok számítása alapján, amennyiben a korszerűsítéshez legalább 1 millió forint hitelre lenne szükségünk, és ezt 10 év alatt tervezzük visszafizetni, emellett pedig nem rendelkezünk kiemelkedően magas állandó jövedelemmel, akkor a hitel induló törlesztőrészlete általában 10 ezer forint körül mozog.

Vagyis már a futamidő alatt is önfinanszírozó lehet a beruházásunk, később pedig az ebből nyert megtakarított összeg a zsebünkben maradhat.

Címkék:
hitel, lakás, spórolás, szigetelés, energetikai tanúsítvány, ház,