Hungária és Quaestor: tízezren nem jutnak pénzhez

Portfolio2016. április 10. 10:00

Február 15-ig összesen közel 33 ezer kérelmet fogadott be a Kárrendezési Alap a Quaestor és a Hungária kötvényeseitől, de közülük 10 ezren már semmit sem kapnak. Nagyjából ennyien kaptak ugyanis nullás értesítőt a postával, sokaknál a korábban kapott kamatok levonása állhat a nullás értesítő mögött. A többiek leghamarabb májusban juthatnak hozzá a pénzükhöz, a buda-cashesek viszont még mindig várnak a márciusban felfüggesztett kártalanítás folytatására.


Február 15-ig nyújthatták be a Quaestor és a Hungária ügyfelei kárrendezési kérelmüket a Kárrendezési Alaphoz. Az alap összesen 32 740 kérelmet vett nyilvántartásba, melyből 32 220 a quaestoros és 520 a hungáriás. A Kárrendezési Alaptól megtudtuk, hogy a beérkezett kérelmek között többségében voltak azok, amelyek 30 millió forint alatti kárigényt jeleztek.

A 30 millió forint alatti összegről benyújtott kérelmek között 31 254 quaestoros és 483 darab a hungáriás, a 30 millió feletti kárigényű kérelmekből számosságukban is kevesebb, összesen csupán 1 003 jött az alaphoz, amelyből 966 volt a quaestoros ügyfeleké.

Loading...

Az elbírált kárrendezési összeg tekintetében összesen 27,8 milliárd forintot ítéltek meg a Quaestor és 2 milliárd forintot a Hungária ügyfeleinek a 30 millió forint alatti kárigények esetében, míg a 30 millió felettieknél ugyanezek a számok 6,8 és 0,5 milliárdot tesznek ki.

Összesen tehát a quaestoros ügyfeleknek 34,7 milliárdot, a hungáriásoknak 2,5 milliárdot ítélt meg a Kárrendezési Alap, de a tényleges kifizetés attól is függ, hogy időközben a károsultak hány kérelmet vonnak vissza (miután erre is van lehetőségük).

Loading...

Az új kárrendezési törvény alapján a kárrendezés összegének megállapításakor az alap figyelembe veszi a kötvényvásárláskor megfizetett összeget maximum 30 millió forintig, amelyből levonja

  • a 2008. január 1. óta a cégcsoport kötvényein elért hozamot,
  • a 11 százalékos önrészt, és
  • a Beva által a Quaestor-kötvényeseknek már korábban kifizetett kártalanítást.

Mindezek alapján az alaptól megtudtuk, hogy a 32 740 kérelemből összesen 10 614-en kaptak értesítést arról, hogy a Beva által a hiányzó kötvények után már kifizetett kártalanításon túl nem fizethető újabb ellenérték. Ennyien kaptak tehát nullás értesítőt, ami azt jelenti, hogy három Quaestor és Hungária-károsultból egy már nem kap több pénzt vissza.

Ezek között a károsultak között vannak azok is, akiknek a 2012-ben lejárt Quaestor Ingatlankötvényeik után járó kamatokat is levonták a kárrendezési összegből. A törvény alapján az alap 2008. január 1-ig minden olyan kamatot le kellett, hogy vonjon a kárösszegből, amelyet a Quaestor Értékpapír vagy a Quaestor Hrurira által kibocsátott kötvények után kaptak az ügyfelek, függetlenül attól, hogy egyébként az Ingatlankötvények kötvényprogramja 2012-ben lejárt, az arra vonatkozó tőkét és kamatokat hiánytalanul megkapták az ügyfelek. Most viszont az így kapott kamatok kárrendezési összeget csökkentő tételként merültek fel, a károsultak leveleiből ítélve pedig sokan emiatt kaphattak nullás értesítőt, azt ugyanakkor az alap nem tudta megmondani, hogy ez pontosan hány károsultat és milyen összegben érint.

Miből lesz pénze a Kárrendezési Alapnak?

A Kárrendezési Alap a kifizetésekhez az MNB-től áthidaló kölcsönt vesz majd fel, ennek pontos összegét azonban az alap még nem tudta megmondani, ez függ ugyanis attól, hogy a kipostázott értesítők után hány olyan károsult lesz, aki végül saját maga kívánja érvényesíteni követelését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áthidaló kölcsön refinanszírozásának módjáról még nem döntöttek, de valószínű, hogy a Bevánál már kitaposott utat választják, vagyis kötvénykibocsátás lesz. Az alap leghamarabb 2017 márciusában szedhet be először befizetést a Beva-tagoktól, ennek összegét az fogja meghatározni, hogy a kárrendezéshez felvett forrás alapján milyen éves fizetési kötelezettség keletkezik. A károsultak leghamarabb májusban juthatnak a pénzükhöz, az értesítő kiküldését követő 30 napos visszavonási határidő miatt.

Mi a helyzet a Buda-Cash ügyfeleivel?

A Beva idén januárban kezdte meg a Buda-Cash és a Hungária ügyfeleinek kártalanítását, akkor összesen 7 milliárd forintot fizetett ki mintegy 4 ezer ügyfél számára. Később a kifizetéseket felfüggesztették, miután kiderült, hogy a vagyonkiadási arányszámokat újra kell számolni.

A Buda-Cash esetén a kiadási arányszámok változása főként állampapír-sorozatokat érintettek, volt olyan sorozat, ahol végül 22%-kal csökkent a kiadási arány a felülvizsgálatot követően. A Beva Portfolio-nak adott válaszai szerint a március 26-os határidőig összesen közel 11 ezer buda-cashes kártalanítási igény érkezett be, bár a Beva 15 ezer igénnyel kalkulált.

A Beva azt is elárulta, hogy a kártalanítási folyamat márciusi felfüggesztését követően még nem indult újra a kifizetés, egyelőre azt kell megállapítani, hogy az új kiadási arányszámok tükrében hogyan változik a kártalanítási összeg.

Loading...

Címkék:
hitel, kártalanítás, károsult, questor, hungária,