Megszólalt Matolcsy, mi lesz most a hiteleinkkel?

Pénzcentrum2015. július 21. 16:29

Ma újabb történelmi mélypontra, 1,35 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. Matolcsy György jegybankelnök szerint hosszútávon maradhat ez a kamatszint. Mikor csökkenhetnek a hitelkamatok?

Matolcsy György mai bejelentése szerint a jegybank lezárta a kamatcsökkentési ciklusát, vagyis nem árt megjegyezni, hogy az alapkamat mértéke 1,35 százalék. Ezt egyébként a mai, 15 bázispontos vágás után értük el.

Mi lesz így a hitelekkel?

A forintosított kölcsönök fordulónapjai egyediek, de abban megegyeznek, hogy a kamatot a 3 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) határozza meg, ahol jelenleg az alapkamatnál magasabb, 1,4 százalékos kamatot láthatunk. A következő napokban azonban ez lemehet az alapkamat szintjéig, is, viszont a kérdés az, hogy meddig maradhat ilyen alacsony az irányadó ráta.

A forintosított hitelek mellet egyébként más, referencia kamatozású kölcsönök is a BUBOR-t veszik alapul, így ezek kamatszintje is csökkenhet valamennyit. A már meglévő, hosszú távra fixált kölcsönökre viszont ez rövidtávon nem lesz hatással, viszont aki a közeljövőben venne fel fix kamatozású lakáshitelt, az jól járhat.

Mi lesz a megtakarításokkal?

A bankbetétek kamatai várhatóan tovább csökkennek, és az állampapírok kamatai is csökkenhetnek a közeljövőben. Ez alól kivételt képezhet a Prémium Magyar Államkötvény, mivel ennek kamatai az infláció mértékétől függenek.

Jól járhatnak viszont a már meglévő, fix kamatozású kötvényesek, ők ugyanis a kamatcsökkentésnek hála most magasabb árfolyamon tudnak megszabadulni az értékpapírjaiktól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Matolcsy szerint vége a kamatvágásoknak

Ezennel vége. Nem megyünk tovább. Itt egy tartós, hosszan tartós tartás következik

 - mondta Matolcsy György a jegybank mai sajtótájékoztatóján. Persze, hogy meddig maradhat az alapkamat jelenlegi szintje, arról megoszlanak a vélemények, mivel ilyen alacsony irányadó ráta még Magyarország történetében nem volt.

 

Címkék:
hitel, mnb, alapkamat,