A jegybank megszólalt: így forintosíthatják az autóhiteleket

Portfolio2015. július 21. 19:28

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnök-jelöltje a deviza alapú autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról árult el néhány részletet.

Fölvetettük a svájci frankos autóhitelek problematikáját. Többször kommunikáltuk már, hogy a forintosítás 90 százalékban véget ért. Ugyanakkor van egy 10 százalékos rész, ami hátra maradt és ezt kezelnünk kell

- vezette fel a devizahiteles témát Nagy Márton.

700-750 milliárd forintos többletköltségtől szabadítottuk meg a magyar lakosságot, amivel 70 százalékos törlesztőemelkedéstől mentettük meg őket - értékelte a forintosítás korábbi lépését a frissen kinevezett alelnök.

Az autóhitelesek esetében nem volt olyan egyoldalú kamatemelés, mint a jelzáloghiteleknél. De továbbra is igen magas teherrel néznek szembe ezen hitelesek. A korábbi átváltási árfolyamtól ma már jóval odébb vagyunk, ami jelentős kockázatnak tette ki az autóhiteleseket. Nem pusztán a svájci frank sokk, hanem a görög válság is ártott a helyzetnek - mondta el az új alelnök.

Így csökkenhetnek a terhek

A forintosítás jól bevált munkacsoportja most is létezik. Az NGM az MNB és az Igazságügyi Minisztérium között. Nem akarok arról beszélni, hogy ennek mi az eredménye, mert ez majd a kormány dolga. A nemzeti bank nem visel költséget ebben, erről a költséget viselő résztvevőknek kell majd dönteni

 - tette hozzá Nagy Márton.

A 250 ezer adós továbbra is árfolyamkockázattal szembesül, a görög válság pedig rámutatott, hogy ilyen turbulenciákkal a jövőben is számolnunk kell. Ettől meg kell őket szabadítanunk - tette hozzá a jegybankár. Problémás, hogy a szerződések felében a végén fizetik csak ki a tőkerészt, ezért amiatt kell izgulnunk, hogy ez másképpen legyen - zárta gondolatait az alelnök-jelölt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

1,2 milliárd eurós kereten belül devizát bocsátunk rendelkezésre

 - a Monetáris Tanács erről már döntött - tette hozzá Matolcsy György.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, autóhitel, görög válság,