Így fizethetsz kisebb törlesztőt: a szakértő válaszol

Pénzcentrum2015. július 10. 05:47

A személyi kölcsöntől az adósságcsökkentésig: az olvasók kérdeztek, a szakértő válaszol.

Az elmúlt napokban kiemelten foglalkozott a hitelekkel a Pénzcentrum, konkrétan a személyi kölcsönökkel és az adósságcsökkentő hitelekkel, azaz a hitelkiváltással.

Beszéltünk arról, hogy kinek és milyen élethelyzetekben éri meg személyi kölcsönt felvenni; hogy miért lehet hasznos a kisebb összegű személyi kölcsön; megnéztük, hogy kinek és milyen hiteleknél lehet hasznos a hitelkiváltás; és természetesen az aktuális piaci helyzetre, a különféle akciókra, kedvezményekre is felhívtuk a figyelmet.

Természetesen olvasóink kérdéseit is vártuk: sokan érdeklődtek a felvetett témákkal kapcsolatban. A kérdések megválaszolásában a Sberbank szakértői voltak segítségünkre.

Lányunk szeptemberi esküvőjéhez szeretnénk személyi kölcsönt felvenni, nagyjából 1 millió forintot. Ezt mi, szülők is megtehetjük? Nézik ilyenkor, ki, milyen célra veszi fel a hitelt? Milyen gyorsan juthatunk a pénzhez?

Igen, gyakran finanszírozzák szülők az esküvőt személyi kölcsönből. A személyi kölcsönök szabadon, bármilyen célra felhasználhatók. Bár a bankok megkérdezik, hogy milyen célra igényli az ügyfél a hitelt, de ennek inkább statisztikai jelentősége van. Az igénylés és a szükséges dokumentumok hiánytalan beadása után a banknál néhány napon belül folyósításra kerül a kért hitelösszeg.

Kérdésem a következő: Lehet-e más banktól hitelkiváltó kölcsönt felvenni abban az esetben, ha már faktoring cégnek fizetem a hitelt (de már 4 éve rendszeresen)? Van-e lehetőség arra, hogy megszabaduljak ettől a tehertől, mivel már évek óta fizetem és még 2020-ig fizetnem kell? ( kb. 4-szeresen fizetem vissza) Egyébként svájci frankalapú személyi kölcsönről van szó.

Szabadfelhasználású személyi kölcsönöket bármilyen célra, akár fennálló tartozás kiegyenlítésére is lehet fordítani. A kérdés ebben az esetben inkább az, hogy korábbi késedelmes fizetés miatt szerepel-e Ön a KHR (régi nevén BAR) listán negatív információval, ugyanis az a bankoknál általában kizáró ok új hitel igénylésénél. Emellett önmagában az a tény is negatív hitelbírálatot eredményezhet, hogy faktoring cég részére törleszt.

73 éves nyugdíjas vagyok, nyugdíjam 110 ezer ft: kaphatok én is gyorskölcsönt? Mennyit? Mit vizsgálnak ilyenkor?

A legtöbb bank 65-70. életév betöltését követően csak kezes bevonásával nyújt hitelt. A felvehető hitel összegét befolyásolja a fennálló hitelek száma, törlesztőrészlete. Tehát minél kevesebb a meglévő hiteltartozása, Ön annál nagyobb összegű hitel felvételére lehet jogosult.

Olvastam cikküket a hitelkiváltással kapcsolatban, emiatt érdeklődöm Önöknél. Jelenleg az egyik banknál van egy 2011-ben kötött személyi kölcsönszerződésem, a fennálló tartozás 485 ezer Ft, a fix havi törlesztőrészlet 20656 Ft, a kölcsön lejárata 2017 december. A kamat, ha jól emlékszem 19,5 %. Érdemes ezt a kölcsönt más, új szerződéssel kiváltani?

Előzetes kalkulációnk alapján akár a futamidő kitolása nélkül is havi 1,763 forintot tud megtakarítani hitele kiváltásával, jövedelem átutalás vállalásával (kamat, 9,99%, THM: 11,26%), ez a hátralévő futamidő alatt (29 hónap) több, mint 50 ezer forintot jelent az Ön számára. Amennyiben szeretne még alacsonyabb törlesztőrészletet elérni, a futamidő akár 84 hónapos is lehet, ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 8.049 forint.

Reprezentatív példa: 3 millió Ft összegű Fair Adósságcsökkentő hitel munkabér jellegű jóváírást vállaló ügyfelei részére nyújtott forint alapú személyi kölcsön és 5 éves futamidő esetén a fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 3841582 Ft, ebből a törlesztőrészletek összege: 3823582 Ft havi törlesztő részletek összege: 63726 Ft

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérem, szíveskedjenek közölni, hol melyik banknál válthatom ki személyi kölcsönömet 10 százalékos kamattal.

Ezzel kapcsolatban érdemes Önnek személyesen tájékozódni a piacon található banki ajánlatokról. Hitelkiváltásra jelenleg találni ennél alacsonyabb kamatozású személyi kölcsönt.

Hitelkiváltással kapcsolatban kérdezem: ki számol el a közműszolgáltatóval, ha kiváltom a tartozásaim, segít ebben a bank?

A szabadfelhasználású személyi kölcsönöket a bankok az Ön számlájára utalják, annak felhasználásában (pl. egy fennálló közmű tartozás kiegyenlítésében) a bankok már nem vesznek részt.

Devizás autóhitelem van, a tartozásom több, mint amennyit az autó ér. A kormány forintosítást ígér, miért váltanám ki most a hitelem?

Az autóhitelek forintosításáról még nem született végleges döntés, ezért nehéz megjósolni, hogy a kiváltással vagy a kivárással járna jobban.

Összesen maximum hány tartozást válthatok ki ezzel a személyi kölcsönnel? Mekkora lehet a maximum összeg a kiváltásnál?

Ezek a szabályok bankonként eltérnek és függnek a hitelbírálattól, de jellemzően több hitel összevonására van lehetőség. A maximális hitelösszegek személyi kölcsön esetén - a bankok mindenkori konkrét ajánlataitól függően - 5-7 millió forint körül vannak.

Címkék:
hitel, személyi kölcsön, hitelkiváltás, adósságcsökkentés,