Örömhírt kaptak a diákhitelesek: szuperalacsony lesz a kamat

Pénzcentrum2015. június 23. 11:48

Rekordalacsony lesz a Diákhitel kamata - jelentették be a Diákhitel Központ Zrt. keddi sajtótájékoztatóján.

A Diákhitel 1 kamata 2015 második félévétől rekord alacsony, 4,9 százalékra csökken, a jelenlegi 5,75 százalékról. A csökkenés 85 bázispontos, elsősorban a korábban nem látott alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető.

A sajtótájékoztatón közölték azt is, hogy csökkent a nemfizető ügyfelek száma és a működési prémium - ezek a tényezők is hozzájárultak a kamat nagymértékű csökkenéséhez.

A Diákhitel 2-nél is csökkent a kamat, 7% helyett 6,15 százalékos lesz. A hallgatók azonban ebből nem sokat érzékelnek majd, hiszen ők eleve a fixált 2 százalékos kamatot fizetik. A két kamatszint közötti különbözetet az állam kamattámogatás formájában adja.

2014-ben 17 milliárd forintnyi hitelt folyósítottunk az ügyfeleknek

 - mondta Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese. Ez a tavalyi évre összesen 11 500 hiteligénylőt jelent.

Sokan már most visszafizették a kölcsönüket

Azok, akik egy évig nem teljesítik a követelést, azoknak felmondjuk a szerződést

 - mondta el Lovas Attila.

Lényeges, hogy akik nem fizetik vissza a hitelüket, azok jellemzően azok, akik nem szereznek végzettséget a felsőoktatási intézményben

- tette hozzá Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A lejárt szerződések száma 143 ezerre tehető, ami azt jelenti, hogy a 360 ezer Diákhiteles harmada már visszafizette a tartozásait. Ez elsősorban a szülői támogatásoknak köszönhető, de természetesen vannak olyanok is, akik saját erőből fizették vissza a tartozásaikat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ezeken a felsőoktatási intézményeken a legnépszerűbb a Diákhitel1:
Debreceni Egyetem
Szegedi Tudományegyetem
Pécsi Tudományegyetem

Ezeken a szakokon a legnépszerűbb a Diákhitel1:
Jogászképzés
Gazdálkodás és menedzsment
Mérnökinformatikus

Ezeken a felsőoktatási intézményeken a legnépszerűbb a Diákhitel2:
Budapesti Gazdasági Főiskola
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
Budapesti Corvinus Egyetem

Ezeken a szakokon a legnépszerűbb a Diákhitel2:
Gazdálkodás és menedzsment
Turizmus-vendéglátás
Jogászképzés

Címkék:
hitel, diákhitel,