Ajándékmilliók: már most megkaphatják a magyar családok

Pénzcentrum2015. május 26. 11:04

Már csak egy hónapot kell várni arra, hogy élhessünk a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK). Ugyan még nem tisztázott, hogy melyik banknál mikortól igényelhető a támogatás, de lakást már elvileg vehetünk CSOK igénybevételével. Mire kell ügyelnünk a lakásvásárláskor, ha állami segítséget szeretnénk igénybe venni?

A lakáscélú terveiket a CSOK igénybevételével megvalósítani szándékozók július 1-től élhetnek az "új szocpollal". A Hitelnet.hu portál összeszedte, hogy mire kell figyelni a kedvezmény igénylésekor.

Mikor kössünk adásvételi szerződést?

Lakásvásárlás esetén a végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül lehet igényelnünk a CSOK-ot.

Ez azt jelenti, hogy legkorábban a 2015. március 4-e után kötött adásvételi szerződések esetén kaphatunk kedvezményt.

Ebben az esetben 2015. július 1-jén a kedvezmény iránti kérelmet a hitelintézetnek be is kell fogadnia. Arról jelenleg még nincs pontos információ, mely hitelintézetek és pontosan mely dátumtól fognak CSOK kérelmet befogadni, viszont az adásvételi szerződés aláírását követő 120 napon túl a kedvezmény nem igényelhető.

Ha kifizetjük a teljes vételárat most, utólag megkapjuk a CSOK-ot?

Nem, a CSOK lakásvásárlás esetén kizárólag az adásvételi szerződésben szereplő vételár megfizetéséhez használható fel.

Ha tehát a CSOK kérelem benyújtása előtt a teljes vételárat kifizetjük, akkor visszamenőlegesen már nem lesz lehetőségünk a CSOK érvényesítésére.

Lakásvásárlás CSOK igénybevételével, hitel nélkül

Az adásvételi szerződésben meg kell jelölni a vételár forrásait, adott esetben az önerő és a CSOK összegét, valamint ezek fizetési határidejét. Fontos információ, hogy a kedvezményt a hitelintézetek a vételár utolsó részeként utalják az eladó számlájára akkor, ha az önerőnk már teljes mértékben kifizetésre került.

Lakásvásárlás CSOK + lakáshitel igénybevételével

Ha a lakásvásárláshoz a családok otthonteremtési kedvezményét és esetlegesen hitelintézeti kölcsönt is igénybe kívánunk venni, akkor ezt az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni.

A hitelintézet a jóváhagyott hitel és támogatás összegét az eladó bankszámlájára fogja egy összegben, utolsó részletként teljesíteni, miután a vételár kiegyenlítéséhez rendelkezésre álló önerőt már megfizettük.

Ha a CSOK összegét a banki folyósítás előtt egyéb forrásból - például családi vagy egyéb kölcsönből) megfizettük az eladónak, akkor a kedvezmény nem folyósítható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen fizetési határidőt írjunk az adásvételi szerződésbe?

Korábbi évek lakástámogatási gyakorlatából kiindulva a CSOK-, illetve a CSOK- és hitelügyintézés hozzávetőlegesen 30-45 napot vesz igénybe. Induljunk ki most abból, hogy a CSOK iránti kérelmek száma július 1. után ugrásszerűen megnő, s ebből következően az átfutási idő meghosszabbodhat. Emiatt a CSOK kérelem befogadásától minimum 60 napos ügyintézési idővel célszerű kalkulálni, s a fizetési határidőt is ennek megfelelően megadni az adásvételi szerződésben.

Ha például június elsején kötjük meg az adásvételi szerződést és tudjuk, hogy a CSOK kérelem benyújtására legkorábban július elsején lesz lehetőségünk, akkor az adásvételi szerződésbe fizetési határidőként a július elsejei leadástól számított legalább 60 napot célszerű megadni, vagyis 2015. augusztus 31. előtti fizetési határidőt ne vállaljunk.

Ha még biztosabbak akarunk lenni, akkor akár 2015. szeptember 30-ig is kitolhatjuk a fizetési határidőt, mert egyrészt nem tudhatjuk előre, hogy pontosan mikortól fogadnak be a bankok CSOK kérelmet, illetve mikor tudjuk leadni mi a bankban a kérelmünket, másrészt pedig pontosan nem kalkulálható előre, hogy adott hitelintézetnél ténylegesen milyen átfutási idővel számolhatunk.

Miért célszerű viszonylag hosszabb fizetési határidőt megadni?

Amennyiben a CSOK folyósítására nem kerül sor az adásvételi szerződésben megjelölt fizetési határidőig, akkor vagy módosítani kell az adásvételi szerződést - ami újabb költséggel jár - vagy nyilatkoznia kell ügyvéd előtt az eladónak arról, hogy a fizetési határidő nem teljesülése miatt nem áll el a szerződéstől, illetve meg kell adni az újabb fizetési határidőt.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, csok fhb, csok,