Bankot bírságoltak a devizahiteles elszámolás miatt

Pénzcentrum/Portfolio2015. május 21. 12:02

Az MNB újabb bírságokat szabott ki az elszámolási határidőt megsértő pénzügyi intézményekkel szemben. Két pénzügyi vállalkozás és egy kereskedelmi bank összesen 7,5 millió forint bírságot kapott amiatt, mert késve küldte ki a fogyasztóknak az elszámolási értesítők egy részét - olvasható a jegybank közleményében. Az egyik többmilliós bírságot az MNB az MKB Banknak rótta ki, amelynek tulajdonosi jogaival saját maga rendelkezik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi vizsgálata során újabb három pénzügyi intézménynél, az AEGON Magyarország Hitel Zrt.-nél, az UCB Ingatlanhitel Zrt.-nél és az MKB Bank Zrt.-nél állapított meg mulasztást. A pénzintézetek az elszámolásokat késedelmesen, a jogszabályi határidőn túl küldték el.

Az MNB arra kötelezte az UCB Ingatlanhitelt és az MKB-t, hogy haladéktalanul küldjék ki az elszámolási értesítőket, és az alábbi bírságokat szabta ki:

  • Az elszámolási értesítőket 4 610 fogyasztónak késve kiküldő UCB 2,5 millió forintos bírságot fizet,
  • Az MKB-nak - amely 9 200 levelet egy nap, további 1 796 értesítőt pedig hosszabb idejű késéssel postázott - 4 millió forint bírságot róttak ki.
  • Az Aegon Magyarország Hitel időben kiküldte az értesítőket, ám hibás vonalkód miatt 2 984 levelét nem lehetett kézbesíteni. Összességében 1 millió forintot fizetnek a vétségért.

A jegybank korábban a Banif Plus Bank-kal szemben szabott ki 18 millió forint bírságot amiatt, hogy e pénzügyi intézmény 35 500 darab szerződése kapcsán mulasztotta el a jogszabályi határidő végéig, s ezt követően is hosszú időszakon át megküldeni az elszámolásokat a fogyasztók részére.

A pénzügyi intézményeknek a deviza alapú kölcsönöknél az elszámolást 2015. március 1. és április 30. között kellett postára adniuk a fogyasztók részére. E véghatáridő alól csak az az eset képez kivételt, ha az adott pénzügyi intézmény - szerződési feltételek tisztességességének megállapítása iránt indított - bírósági pere 2015. március 1-ig nem zárult le. Ebben az esetben ugyanis az elszámolás megküldésének határideje a per befejezésétől számított 60. nap.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MKB is megszólalt az ügyben:

A pénzügyi elszámolás a törvényben rögzített határidőben lezajlott az MKB Banknál, az értesítők egy kis részének kiküldésében azonban egy előre nem látható technikai akadály okozott csúszást - jelezték a bank sajtóosztályán. A hibát azóta elhárították, így a törvényi határidőt követő napokban minden érintett megkapta az elszámoló leveleket.

Címkék:
hitel, mnb, devizahitel, mkb, elszámolás,