Ezt javasolta Lázár az elégedetlen devizahiteleseknek

Portfolio2015. május 15. 12:04

Lázár János tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már 744 milliárd forintot visszaadtak a bankok a magyar családoknak és további 250 milliárd visszatérítés is útban van. A miniszter kitért arra is, hogy mit tehetnek azok a devizahitelesek, akik elégedetlenek az elszámolással, vagy nem is voltak érintettek abban.

Lázár János szerint áttekintette a kormány a devizahiteles elszámolás kérdését is és kijelentette: az elszámolás jobb helyzetet teremtett mindenki esetében, mint amilyen helyzetben a törvény elfogadása előtt volt.

Jelezte, hogy még csak 1,9 millió db küldeményt továbbított a posta, de ők a banki összesítések alapján azt látják, hogy

  • összesen 744 milliárd forint jóváírására került sor
  • ebből 181 milliárd forintot készpénzben vettek fel a hitelesek, és
  • 563 milliárd forint az érintetteknek a tartozásban jóváírására került.

Szavai szerint a most 744 milliárdos tartozáscsökkenés végösszege majd 1000 milliárd forintra lesz tehető, mivel folyamatban van még 250 milliárd forintnyi elszámolás. Megjegyezte, hogy június végéig, július elejéig a többi küldemény is meg fog érkezni.

Vannak olyanok, akik nem érzik igazságosnak. az elszámoló levélben kapott adatokat

 - tette hozzá.

Lázár elmondta, hogy mit tehetnek az elégedetlen régi devizahitelesek

A devizahiteles panaszbejelentésekkel kapcsolatban Lázár elmondta, hogy a következő években várhatóan emelni kell a nemzeti eszközkezelő rendelkezésre álló forrásait és bővíteni kell a rendelkezésére álló eszközeit is.

A KDNP által kidolgozott csődvédelmet ismét áttárgyalta a kormány, rövidesen a parlament elé kerülhet a javaslat és még várhatóan még a nyári parlamenti ülésszak előtt megtárgyalhatják a 140-150 ezer magyar családot is érintő javaslatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lázár kitért arra is, hogy az Alkotmánybíróság és a Kúria jelölte ki azt a keretet, amiben a törvényhozás a devizahitelesek megsegítésében mozoghatott az elmúlt évben.

Ez nem zárja ki azonban azt a lehetőséget, hogy az elégedetlen devizahitelesek az Alkotmánybírósághoz forduljanak.


A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány legfontosabb elve a devizahiteles elszámolásnál az volt, hogy aki devizában adósodott el, nem járhatott jobban, mint az, aki forintban adósodott el.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás,