Így lép fel az MNB a Lombard ellen

Pénzcentrum2015. április 1. 09:02

Tegnap robbant ki az autóhitelekkel kapcsolatos botrány, miszerint több hitelező nem számol el devizahiteles ügyfeleivel. A hírre Rogán Antal kormánypárti politikus kijelentette, hogy a jegybanknak kell ebben az esetben közbelépnie. Mit lép erre az MNB? 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden olyan esetben határozottan fellép, amikor a jogszabály alapján a hitelintézeteknek vagy pénzügyi vállalkozásoknak végre kell hajtaniuk az elszámolást, ám ezt nem teszik meg. Ilyen jogsértő esetekben az érintett pénzügyi intézmények a legszigorúbb jegybanki intézkedésre számíthatnak - tájékoztatta a Népszabadságot az MNB.

Kattints! Ezért nem számolnak el az autóhitelezők a devizás ügyfelekkel

A Lombard Lízing ügyében a jegybank egyértelmű álláspontja az, hogy ha valaki fogyasztói hitelt vett fel, akkor a törvény alapján vonatkozik rá az elszámolás. A pénzügyi intézmény utólag nem vizsgálhatja felül, hogy milyen célra használta fel az adott fogyasztó a hitelt: ha valaki a kölcsönt fogyasztói hitelként vette fel, akkor az most is fogyasztói hitelnek minősül.

Miért nem akarnak fizetni a hitelezők?

A kölcsönt nyújtó cégek arra hivatkozva utasítják el az elszámolást, hogy az ügyfelek haszongépjárművet vásároltak, amit haszonszerzésre fordíthatnak, így nem számítanak fogyasztónak. A Lízingszövetség szerint viszont ilyen esetben is járnia kellene az elszámolásnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, lombard,