Miért csak ennyi pénz jár a devizahitelem után?

Pénzcentrum2015. március 16. 15:02

Sokan elégedetlenek a devizahiteles értesítőjükben található számokkal és nem értik, hogyan lehet, hogy csak ennyit kapnak vissza a bankjuktól. A Pénzcentrum összeszedte, hogy mi alapján kapunk visszatérítést a bankunktól és miért lehet kisebb a ténylegesen megkapott összeg, mint amire számítottunk. Megkaptad a levelet? Szavazz, te mennyit kapsz vissza!

A devizahiteles elszámoló levelek egy része már az ügyfelek kezében van, mivel a kiküldés kezdete óta már két hét eltelt. A kiküldések utolsó határideje egyébként május 5-e lesz, vagyis két hónap múlva már mindenki tisztában lesz azzal, hogy mennyit kap vissza a bankjától.

Loading...

Elégedetlenek az eddig megérkezett értesítőkkel az ügyfelek

A Délmagyar.hu cikke szerint az olvasók elégedetlenek a nekik küldött levelek tartalmával, pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelmeztetett arra, hogy az átlagos hitelektől nagy mértékben eltérhet az elszámolás után vissza járó pénzösszeg. Alapvetően az alábbi öt tényező befolyásolja, hogy mennyi jár vissza:

  • A hitel felvételének időpontja
  • A hitel futamideje
  • A felvett összeg
  • Az árfolyamrés mértéke
  • Az egyoldalú kamatemelés mértéke és időpontja (amennyiben volt ilyen)

De miért lehetnek csalódottak az adósok?

Sokan az átlagos devizahiteles visszatérítés összegéből indulnak ki, vagy esetleg kalkulátorokat használnak, amelyek nem pontosak, ez utóbbira maga az MNB is felhívta a figyelmet a közelmúltban. Az átlagos devizahitelekhez egyébként a jegybank nyújt támpontot, mivel korábban kiadtak olyan számításokat, amelyek az átlagos devizahitelesre vonatkoznak. Az átlagos devizahiteles azonban nem létezik, mivel minden szerződés egyedi, és a fent felsorolt öt tényező alapján számolható ki az elszámolás összege.

Az MNB kiszámolta azt is, hogy a visszajáró összegek eloszlása hogyan néz ki a forintosításra kerülő kölcsönök esetében.

Ugyan az átlag valahol 20 százalék körül lehet, mégis hatalmas eltérések lesznek a visszakapott összegben. A még élő szerződések 40 százalékánál több mint 25 százalékban csökkenhet a tőketartozás, viszont 47 százalékuknál a csökkenés kevesebb lesz, mint 20 százalék.

Loading...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezért lehetnek elégedetlenek a devizahitelesek

Lesznek olyan szerződések, amelyek után alig jár visszatérítés, vagy alig csökken a tartozás és a törlesztőrészlet. Az átlagnál kisebb visszatérítés ezeknél az ügyfeleknél elképzelhető:

  • Akiknél az egyoldalú kamatemelés mértéke 2 százalékpontnál kisebb volt
  • Akik a válság után vették fel a hitelt
  • Akiknél az árfolyamrés mértéke kicsi volt
  • Akik a banktól jelentős kedvezmény(eket) kaptak

Az összeget az alábbi feltételek szintén lefelé módosíthatják:

  • A késedelmes ügyfeleknél az elszámolást először a hátralékból és kamataiból vonják le és csak ezután csökkenti a tőketartozást.
  • Az árfolyamgátas ügyfeleknél először a gyűjtőszámla-tartozás csökken, majd a banktól kapott kedvezményeket vonják le és csak ezek után csökken a tőketartozás.
  • A kedvezményes végtörlesztőknek március végéig igényelni kell az elszámolást és ezután sem biztos, hogy kapnak vissza pénzt, sőt a 10 ezer forintos eljárási díjat is bukhatják. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz.
Te mennyit kapsz vissza a bankodtól?

Az elszámolás témájában az elszamolas@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk az olvasói leveleket. Írd meg te is, hogy mennyit kaptál vissza, erre számítottál-e és, mennyire vagy elégedett a visszatérítés mértékével.

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,