Így vegyél fel hitelt: február óta erre is figyelni kell

Pénzcentrum2015. március 10. 16:47

A február elsején változott szabályok miatt a bankoknak már egyértelműen fel kell tüntetniük a hitelek kamatozásának alapját. De vajon melyik kölcsönök a legnépszerűbbek, és miért?

Február elsején lépett hatályba a fair bankokról szóló törvény, amelynek köszönhetően átláthatóbb lett a hitelek kamatozása és egységesült a hiteltájékoztatási kötelezettség is. Ez utóbbi elméletileg meghosszabbíthatja a kölcsön felvételének procedúráját, az ügyfelek azonban még nem érzik ennek a hatását.

Ezek a hitelek keresettek

Azok, akik már személyesen vagy közvetlen ismeretségi körükben megismerték a hirtelen törlesztő részlet emelkedés negatív tapasztalatait sokkal inkább hosszabb időre (akár 15-20 évre) is fix kamatozású hitelt választanak az alacsonyabb, de csak 1 vagy 5 évig fix kamattal szemben. A tapasztalatunk az, hogy a fiatal és középkorú réteg bátrabban vállal rövidebb időre (1-5 évre) rögzített kamatozású hitelt jelentősebb induló kamatelőnyért cserébe

 - mondta el kérdésünkre Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A rövid kamatperiódusú vagy rövid futamidejű, referenciakamatú és kamatfelár-periódusú hitelek kamatelőnye jelentős, akár több százalékos is lehet. Ez a mai kamatkörnyezetben azt jelenti, hogy egy hosszú távon fixált törlesztőrészlet akár magasabb lehet, mint a változó kamatozású hiteleké.

De akkor hogyan válasszunk hitelt?

A referenciakamatozás és a fix kamatozás között nem találunk jelentős különbségeket. A hitel kiválasztásánál elsősorban az a meghatározó, hogy milyen időtávon marad fix a törlesztőrészletünk. A februárban bevezetett szabályozásnak köszönhetően ezt már egyértelműen fel kell tüntetni a szerződésen.

A legjobban úgy tudjuk kiválasztani a hitelünket, ha megkérjük a hiteltanácsadónkat, hogy hasonlítsa össze a rövidtávra fixált és a hosszú távon (vagy teljes futamidőre) rögzített törlesztőrészletű hitelt. Ezután a havi részletek méretéből egyértelművé válik, hogy mekkora árat kell fizetnünk a biztonságért, illetve, megéri-e fixálni a kamatot.

Milyen kamatozásokat választhatunk?

Az átlátható kamatozás jegyében a két fajta kamatozású hitelt választhatunk:

  • Fix kamatozású
  • Referencia kamatozású

A fix kamatozású kölcsönök esetében a hitelkamat csak az előre kiválasztott kamatváltoztatási mutató szerint változhat. Más a helyzet viszont a referenciakamatozású hiteleknél, ugyanis a referencia változása és a kamatfelár változása miatt egyaránt módosulhat a hitelkamat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ebben az esetben a referencia lehet a általában vagy a 3, 6 vagy 12 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb), vagy a 3 vagy 5 éves ÁKK referenciakamat. Fontos, hogy a kamat a referenciaidőszak leteltével változhat, ha például a hitelünk referenciája a 6 hónapos BUBOR, akkor a kamatunk (és ezzel együtt a törlesztőrészletünk) fél évenként változhat.

Ezért fontosak a mutatók

A lakossági hitelek kamatai ezeknek a mutatóknak megfelelően változnak, meghatározzák azt, mennyivel emelkedik vagy csökken a hitelünk kamata és törlesztőrészlete akkor, amikor a kamatperiódusunk vagy kamatfelár-periódusunk lejár.

A változás mértéke és iránya a kamatváltoztatási mutatótól, illetve a kamatfelár-változtatási mutatótól függ, ezek többsége az ÁKK referenciakamatához vagy az úgynevezett BIRS-hez - (budapest interest rate swap), ami egyfajta bankok közötti kamatcsere ügylet - van kötve, de van olyan mutató, ami lehetőséget teremt a banknak arra, hogy a hitelezésre kivetett állami terheket továbbhárítsa a fogyasztókra. A mutatókat részletesen egy korábbi cikkünkben mutattuk be.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamat, fair bankok,